Hlavní obsah

Delta se šíří, Izrael znovu použil v mapě červenou barvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Izraeli poprvé po několika měsících použili červenou barvu na mapě koronavirové nákazy. Je jí označeno město Binjamina, kde je velký počet lidí nakažených koronavirem. V zemi se šíří vysoce nakažlivá varianta delta, třetí den po sobě úřady zaznamenaly více než sto nově infikovaných.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Binjamině je 122 aktivních případů nákazy a přes 1000 lidí je v karanténě. Pozitivní jsou tam tři procenta testovaných, zatímco v celé zemi je to 0,3 procenta.

Druhým ohniskem nákazy je město Modiin, kde je 71 aktivních případů. Město je na mapě označeno žlutě. Všechna ostatní města a vesnice zůstávají v zeleném poli.

Izrael znovu hlásí zvýšený nárůst nakažených

Blízký a Střední východ

Izrael mapu značící stupeň nákazy zavedl loni v srpnu. Lokality se hodnotí na desetibodové škále podle počtu nových případů na 10 tisíc obyvatel, podle množství pozitivních testů a přibývání pacientů s covidem-19. Jako červená se značí ta města, jež dosáhnou 7,5 bodu, Binjamina jich má osm.

Za středu Izrael zaznamenal 138 nově infikovaných, což je třetí den, kdy přibylo více než 100 případů.

Ve hře je opětovné nasazení roušek

Premiér Naftali Bennett ve středu řekl, že bude-li denní růst překračovat stovku celý týden, začne znovu platit povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorách. Izrael ji zrušil 15. června. Šaron Alrojová-Preisová z ministerstva zdravotnictví řekla, že počítá s obnovením povinnosti nošení roušek v neděli.

Izraelci kvůli mutacím přestávají váhat a očkují děti

Koronavirus

Jako první se v Binjamině nakazilo 44 dětí a od nich se pak virus rozšířil do celého města, které leží u Haify a má 15 tisíc obyvatel. V karanténě je tam nyní 1107 lidí. V Binjamině i v Modiinu platí povinnost roušek od neděle.

Ministerstvo zdravotnictví ve středu zavedlo povinné nošení roušek v nemocnicích a na letišti. Zvažuje, že bude požadovat karanténu i u lidí už naočkovaných nebo vyléčených z covidu-19, pokud budou v kontaktu s pacientem nakaženým variantou delta.

V Binjamině je plně naočkováno 60 procent občanů, což je o něco vyšší procento než v celém Izraeli, kde dostalo obě očkovací dávky 55 procent občanů.

Pfizer před deltou chrání

Alon Rappaport z firmy Pfizer, která vyrobila vakcínu spolu s německou firmou BioNTech a jíž se v Izraeli očkuje, řekl, že je tento preparát účinný i proti variantě delta.

Izrael: Dvě nová ohniska ve školách. Roušky zpět

Koronavirus

„Útočnost varianty delta není ještě známá, ale tato vakcína je proti ní účinná. Nemáme obavy a neustále údaje o účinnosti sledujeme. Protože je účinnost vysoká – pravděpodobně přesahuje 90 procent –, myslíme si, že není třeba ji navyšovat,“ řekl Rappaport.

Bennett a ministryně vnitra Ajelet Šakedová se ve čtvrtek dohodli na opětovné aktivaci trasovacího systému, který bude zjišťovat kontakty pacientů s covidem-19. Zatímco v neděli bylo v Izraeli 290 aktivních případů, dnes jich má Izrael 680. Až 70 procent nových případů jsou varianty delta.

Izrael poskytne Palestincům 1,2 milionu vakcín

Blízký a Střední východ

Bennett při své čtvrteční návštěvě mezinárodního Ben Gurionova letiště Izraelce nabádal, aby se vyhnuli cestám do zahraničí, zejména pokud chtějí jet s neočkovanými dětmi. Přeje si také, aby vakcínu co nejrychleji dostali Izraelci ve věku od 12 do 15 let. Kvůli novému růstu nakažených Izrael o měsíc odložil otevření hranice pro cizince, s čímž původně počítal od 1. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám