Hlavní obsah

Izrael znovu hlásí zvýšený nárůst nakažených

Jeruzalém

V Izraeli dva dny za sebou zaznamenali více než sto nových případů nákazy koronavirem, uvedl ve středu deník Times of Israel. Jde o největší denní nárůst od dubna. Pokud by nešlo o ojedinělý výskyt, začaly by se v uzavřených prostorách opět nosit roušky, sdělila ministryně zdravotnictví Sharon Alroy-Preisová.

Článek

V pondělí bylo zachyceno 125 nových případů nákazy, což je nejvíce od 20. dubna. V úterý bylo nových nákaz 110, z nichž 64 připadalo na děti a teenagery a 14 bylo u lidí, kteří přicestovali ze zahraničí. V zemi je aktuálně 554 aktivních případů, dodal Nachman Ash, který má na starost boj s koronavirem: „Rozhodneme, kdy znovu zavedeme povinnost nosit roušky v uzavřených prostorách. Může to být zítra, nebo o den později.“

Ministryně zdravotnictví dodala, že její resort je připraven „na všechny možné scénáře“. „Jestliže uvidíme, že trend více než sta nových případů není jednorázovou záležitostí, ale potrvá několik dní, jistě zavedeme zpět roušky v uzavřených prostorách,“ řekla, přičemž zmínila i další možná opatření jako omezení počtu lidí, kteří se mohou setkávat.

Izrael: Dvě nová ohniska ve školách. Roušky zpět

Koronavirus

Na mapě rizika bylo město Binjamina v Haifském distriktu, odkud pochází nejvíce případů, zařazeno na oranžový stupeň. Přes tisíc lidí je tam v karanténě. Na žlutém stupni je nově skoro stotisícové město Modi´in v centrální části židovského státu. V obou oblastech už byla povinnost nosit ochranu dýchacích cest uvnitř i venku opětovně zavedena na začátku týdne.

Velké množství případů připadá na školy a školky. Izrael proto naléhá, aby se očkovaly i děti - rozhodnutí závisí na rodičích. Mezi nakaženými je i devět učitelů, kteří dostali obě dávky, a také tři plně očkovaní příslušníci ozbrojených sil. V Izraeli je očkováno 5,2 milionu lidí, tedy přes 55 procent populace.

Izraelci kvůli mutacím přestávají váhat a očkují děti

Koronavirus

I když je nárůst varovný, zatím se neoznačuje za čtvrtou vlnu, před níž v úterý varoval premiér Naftali Bennett, když vyzval obyvatele, aby necestovali do zahraničí, pokud to není nutné. Ministryně zdravotnictví Alroy-Preisová uvedla, že se vysoce nakažlivá indická varianta koronaviru delta, se kterou nové nákazy souvisejí, „dostala do Izraele, protože lidé nedodržovali karanténní nařízení“.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví Izraele

Problémy se týkaly i monitorování cestujících na Ben Gurionově letišti, kde umožnili mnoha přilétajícím odejít bez toho, aby absolvovali test, na který se dlouho stálo ve frontách. Pokutu pět tisíc šekelů (asi 33 tisíc Kč) by měli dostat ti, kdo cestovali do zakázaných zemí s aktuálně vysokými počty nakažených - jedná se o Rusko, Indii, Mexiko, Brazílii, Argentinu a JAR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám