Hlavní obsah

Asad ovládl Aleppo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Druhé největší syrské město Aleppo je opět pod kontrolou vlády, oznámila ve čtvrtek syrská armáda. Skončila tak čtyři roky trvající nadvláda povstalců nad některými částmi města. Jde o největší vítězství syrské armády nad povstalci od začátku války v roce 2011, poznamenala agentura AFP.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Aleppo je v troskách

Článek

Armáda ve svém prohlášení odvysílaném v syrské televizi oznámila, že v Halabu znovuobnovila "bezpečnost". "Díky krvi našich mučedníků a obětem z řad našich statečných ozbrojených složek a jejich spojenců... může velení armády oznámit návrat bezpečnosti do Aleppa, který se zbavil terorismu a teroristů," uvedla armáda.

Východní část města byla poslední významnou baštou odpůrců Damašku. Povstalci ji obsadili v roce 2012. Syrská armáda za pomoci spojenců zahájila v listopadu ofenzivu a postupně povstalecké čtvrti dobyla.

Z obléhaných oblastí teprve ve čtvrtek odjely poslední konvoje s rebely i civilisty.

Hrozí další krvavá lázeň

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura ale varuje před podobnými krvavými bitvami, jako byla o toto město. Podobná situace totiž hrozí podle něj v Idlibu. Právě do tohoto města odchází bojovníků i civilistů a "může se tak stát příštím Halabem". "Teď je čas obnovit politický proces a využít obnovené jednoty v Radě bezpečnosti," dodal. Rada tento týden odhlasovala rezoluci povolující vyslat další pozorovatele OSN k monitorování evakuace Halabu.

Rusko chce svolat mírové rozhovory o Sýrii do Kazachstánu. De Mistura v tom nevidí problém a řekl, že nejde "o soutěž, ale o doplnění a podporu přípravy dalšího kola jednání, které OSN připravuje na 8. únor". OSN v minulosti uspořádala několik kol rozhovorů o Sýrii, ale dohoda na nich uzavřena nebyla.

Reklama

Výběr článků

Načítám