Hlavní obsah

Arabské strany podpoří Bennyho Gance, aby odstavily Netanjahua

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Předsedovi izraelské centristické strany Modrá a bílá Bennymu Ganci se zvětšila šance, že by po patových volbách vystřídal v premiérském křesle Benjamina Netanjahua. Poslanci z řad izraelských Arabů se rozhodli, že Gance podpoří, uvedla v pondělí stanice BBC.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Benny Ganc

Článek

Už druhé letošní volby skončily v Izraeli 17. září patem, když strana Likud Benjamina Netanjahuja získala 31 křesel v 120 členném Knesetu a Modrá a bílá 33. [celá zpráva]

I když Modrá a bílá získala více hlasů, její povolební situace byla horší než u Likudu. Ten se mohl opřít nejen o stranu Jamina bývalé ministryně Ajelet Šakedové, která získala sedm poslanců, ale i o ultraortodoxní strany, které mají sedmnáct poslanců.

Bývalý náčelník štábu Ganc měl jistou jen podporu Strany práce a Demokratické unie, které měly dohromady 11 křesel. Nyní se ho rozhodla podpořit Společná kandidátka arabských stran, která skončila třetí s třinácti křesly. Je to poprvé od roku 1992, kdy nějaká arabská strana v Knesetu vydala doporučení k podpoře některého z kandidátů na premiéra.

Jak řekl šéf Společné kandidátky Ajman Odih, prioritou bloku arabských poslanců je zabránit tomu, aby byl Netanjahu premiérem. Gancovu politiku však nepodporuje.

Ganc však ani s arabskými poslanci nemá v parlamentu většinu, má podporu 57 poslanců, zatímco Netanjahu 55. Klíčovou roli tak bude hrát strana Izrael je náš domov bývalého ministra obrany Avigdora Liebermana, která má osm křesel.

I tak ale hraje podpora arabských poslanců důležitou roli v tom, koho pověří prezident Reuven Rivlin sestavením vlády. Když Netanjahu navrhl, že by se ustavila velká koalice, Rivlin jeho slova uvítal, jenomže Ganc je odmítl. Nechce ustavit vládu, ve které by usedl do křesla premiéra Netanjahu, jenž čelí korupčnímu skandálu. Nelíbila se mu ani idea, že by se s Netanjahuem v čele vlády střídali. [celá zpráva]

Rivlin se bude snažit dosáhnout ustavení vlády, aby se vyhnul třetím volbám v jediném roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Netanjahu vyzval k ustavení velké koalice

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ze strany Likud vyzval po úterních předčasných parlamentních volbách svého soupeře Bennyho Gance, který stojí v čele...

Výběr článků

Načítám