Hlavní obsah

Izraelské volby nemají vítěze, zemi hrozí pat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Parlamentní volby v Izraeli skončí zřejmě patem. Po sečtení více než 92 procent hlasů mají obě hlavní politické strany – centristická koalice Modrá a bílá a pravicový Likud – shodně 32 křesel v parlamentu, napsala agentura DPA.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Volby v Izraeli. Na snímku premiér Benjamin Netanjahu ve volební místnosti v Jeruzalémě

Článek

Ani Benny Ganc, šéf koalice Modrá a bílá, ani jeho soupeř, dosavadní premiér a předseda strany Likud Benjamin Netanjahu se v noci na středu neprohlásili vítězi.  Ganc v projevu po volbách prohlásil, že bude usilovat o širokou vládu národní jednoty.

Netanjahu v proslovu ke svým spolustraníkům a příznivcům uvedl, že bude usilovat o vytvoření silné „sionistické“ vlády bez účasti arabských stran. „V příštích dnech zahájíme jednání s cílem ustavení silné sionistické vlády,“ řekl Netanjahu, který z těchto jednání předem vyloučil „antisionistické arabské strany“. „Nebude a nemůže tu být vláda, která se opírá o arabské, protisionistické strany,“ řekl.

Volby krizi nevyřešily

Ani Likud, ani centristé patrně nebudou moci vytvořit vládní koalici bez někdejšího ministra obrany Avigdora Liebermana, který stojí v čele nacionalistické sekulární strany Izrael je náš domov. Právě Liebermana proto někteří komentátoři označují za skutečného vítěze voleb.

Lieberman během povolební noci vyzval k vytvoření velké koalice. „Máme pouze jednu možnost – národní, liberální širokou vládu zahrnující Izrael je náš domov, Likud a Modrou a bílou,“ řekl.

Izraelci šli letos volit parlament už podruhé. Po dubnových volbách se Netanjahuovi nepodařilo sestavit většinovou koalici a Kneset hlasoval pro své rozpuštění. Hlasování se v úterý podle volební komise zúčastnilo 69,4 procenta oprávněných voličů, což je o necelé procento více než v dubnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám