Hlavní obsah

Američtí vojáci se v Bagdádu museli zapojit do boje

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Jen pár dní poté, co skončily bojové operace americké armády v Iráku, byli nuceni američtí vojáci zapojit se do boje. Stalo se to v neděli poté, co těžce ozbrojení povstalci zaútočili na vojenské ústředí v centru hlavního města Bagdádu.

Foto: Habib , Reuters

Američtí vojáci v Iráku

Článek

V Iráku zůstalo necelých 50 000 vojáků USA, kteří mají cvičit irácké síly a radit jim. Podle médií je nedělní událost dokladem nepřipravenosti iráckých složek a nedůvěry Američanů v ně.

Nedělní bitva trvala hodinu a v poslední době byla druhou, která se strhla o budovu velitelství 11. divize irácké armády. Dva ze čtyř útočníků dokonce pronikli do objektu a zemřeli, až když jim došla munice a oni se odpálili.

Američané podle armádního mluvčího Erica Blooma zajistili iráckým kolegům palebné krytí. Iráčané požádali též o helikoptéry, bezpilotní letadla a odborníky na výbušniny.

Podle dohody může Irák požádat americké síly o podporu v bitvě a Američané mají právo se bránit, budou-li napadeni. Američtí vojáci mají Irák definitivně opustit do konce příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslední bojová brigáda USA opustila Irák

Z Iráku sedm let po invazi odešla poslední bojová brigáda Spojených států. USA týden před termínem dodržely dohodu o stažení svých bojových jednotek ze země....

Výběr článků

Načítám