Hlavní obsah

Trump navrhl vznik samostatného palestinského státu

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve svém mírovém plánu pro Blízký východ navrhuje dvoustátní řešení, tedy vytvoření nezávislé Palestiny po boku Izraele. Izraelcům i Palestincům chce šéf Bílého domu nechat čtyři roky na vyjednávání. Jeruzalém by měl zůstat nerozdělený. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ale označil plán za konspiraci s tím, že práva Palestinců nejsou na prodej.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanjahu představili plán pro Palestinu a Izrael.

Článek

„Hovořil jsem s izraelskými lídry a konstatoval, že jde o oboustranně výhodnou strategii, realistické řešení dvou samostatných států, které sníží riziko spojené s palestinským státem pro bezpečnost Izraele, konstatoval mimo jiné Trump.

Jeruzalém by podle Trumpa měl zůstal nerozdělený a Palestinci by si měli územně výrazně polepšit. „Skvělá dohoda více než zdvojnásobí palestinské území a poskytne Palestincům hlavní město ve východním Jeruzalémě,” prohlásil americký prezident.

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počítá americký mírový plán s tím, že hlavní město palestinského státu bude v Abú Dísu, který se nachází na okraji Jeruzaléma.

Hamás: je to nesmysl

Šéf Bílého domu rovněž připomněl, že se o dosažení míru snažili už předchozí američtí prezidenti, avšak neuspěli. „Já jsem ale nebyl zvolen abych dělal malé věci nebo se obracel zády k těžkým problémům,“ prohlásil Trump a slíbil, že pod jeho vedením bude míru mezi Izraelci a Palestinci dosaženo.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Americký prezident Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanjahu představili plán pro Izrael a Palestinu

Ovšem palestinské hnutí Hamás ihned označilo Trumpův projev za agresivní a řešení pro Jeruzalém za nesmyslné.

Osady pod kontrolou Izraele

Agentura AP zároveň s odvoláním na činitele uvedla, že velké židovské osady na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu by podle plánu měly zůstat pod kontrolou Izraele.

Foto: Mussa Issa Qawasma, Reuters

Palestinec vyjadřuje antipatie, které chová k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi

Vytvoření nezávislé Palestiny by zároveň mělo být podmíněno bezpečnostními opatřeními, jejichž cílem by bylo chránit Izraelce. Izrael by naopak měl podle plánu na čtyři roky zmrazit budování osad.

Vzniknout by také mělo spojení mezi Západním břehem Jordánu a Pásmem Gazy, a to prostřednictvím silnic, mostů a tunelů, uvedl podle Reuters vysoce postavený představitel americké vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám