Hlavní obsah

Americký ministr jedná v Iráku o boji s Islámským státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Do Iráku dorazil v úterý americký ministr obrany Chuck Hagel. V Bagdádu bude jednat s iráckými představiteli a s americkými veliteli o tom, jak porazit Islámský stát (IS). Zastavil se tam při cestě z Afghánistánu přes Kuvajt.

Foto: Reuters

Americký ministr obrany Chuck Hagel s americkými vojáky v Kuvajtu

Článek

Hagel řekl na letišti, že Spojené státy chtějí pomoci Iráku získat zpět území, o která jej připravil Islámský stát, ale že o tom musejí rozhodnout Iráčané a jejich nová vláda, uvedl podle televize ABC.

„Je to dlouhodobé úsilí a je to obtížné. Budou prohry a budou vítězství. Tak to nyní je a já se těším, až si o situaci udělám obrázek přímo na místě,“ řekl ministr, než vystoupil z letadla. Cestou sdělil, že podle něj irácká armáda urychlila svůj postup proti IS částečně díky americkým náletům na pozice radikálů.

Hrozba IS trvá

Už v Kuvajtu ale Hagel varoval, že Islámský stát je nadále velkou hrozbou nejen pro Irák, ale i pro sousední Írán a další země v oblasti. Zopakoval, že Spojené státy nemíní koordinovat své akce s Íránem, ale řekl, že Teherán má důvod k obavám kvůli dlouhodobým plánům Islámského státu. Ten by rád obnovil chalífát v historických hranicích, což by znamenalo i ovládnutí Íránu: „Jsou ohroženi IS stejně, jako každá vláda na Blízkém východě.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bojovníci IS dobyli vládní pozice v syrském Deir Al Zour, vzápětí o ně ale zase přišliVideo: Reuters

Hagel dorazil do Bagdádu krátce poté, co velitel koaličních sil bojujících proti IS, americký generálporučík James Terry uvedl, že koaliční síly budou posíleny o dalších 1500 lidí z dalších zemí koalice proti IS. Mají mít na starosti výcvik irácké armády. [celá zpráva]

V Iráku je nyní asi 3100 amerických vojenských poradců.

Terry také zmínil, že IS sice ztratil iniciativu, varoval ale, že skupina, která získala z iráckých skladů americké tanky a obrněná vozidla i další zbraně, je stále schopna podnikat omezené útoky.

Hagelovo loučení

Cesta, kterou Hagel začal v Afghánistánu, je pro něj zřejmě poslední v roli ministra obrany. Hagel v listopadu rezignoval a prezident Barack Obama na jeho místo nominoval Ashtona Cartera. [celá zpráva]

Naposledy byl v Iráku jako šéf Pentagonu Leon Panetta v prosinci roku 2011, když USA v této arabské zemi končily vojenské nasazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám