Hlavní obsah

Obama nominoval nového šéfa Pentagonu, Carter je expert na jaderné zbraně

– Washington • Aktualizováno

Prezident USA Barack Obama nominoval 60letého Ashtona Cartera na post ministra obrany. Dosavadní náměstek ministra Carter má nahradit odcházejícího jediného republikána v Obamově vládě Chucka Hagela. Nominaci musí ještě potvrdit Kongres.

Foto: ČTK/AP

Možný nový ministr obrany USA Ashton Carter

Článek

„Zná ministerstvo obrany po všech směrech,“ poznamenal na Carterovu adresu Obama a mimo jiné dodal, že Carter sloužil v administrativách demokratů i republikánů. Jako ministr obrany bude podle Obamy čelit řadě úkolů. Prezident připomněl války v Afghánistánu, v Sýrii a konflikty v severní Africe, ale také kybernetickou obranu.

Demokrat Carter vystudoval historii a fyziku a pro Pentagon pracuje přes třicet let. Věnoval se agendě protiraketové obrany a jaderných arzenálů. Profiloval se také svým tvrdým postojem vůči zemím usilujícím o vývoj nukleárních zbraní. Svého času navrhoval bombardovat jaderné komplexy v Severní Koreji, uvedla ČTK.

Související téma:

Už za prezidenta Billa Clintona v první polovině 90. let působil jako tajemník ministra a v letech 2009 až 2011 vedl odbor nákupu zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám