Hlavní obsah

Do Iráku zamíří dalších 1500 koaličních vojáků

Washington

Spojenci USA přislíbili, že do Iráku pošlou na 1500 vojáků, kteří poradí místní armádě a pomohou vycvičit irácké a kurdské jednotky pro boj s ozbrojenci z Islámského státu (IS). Novinářům to v pondělí řekl americký generálporučík James Terry.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Iráčtí dělostřelci u Džurf as-Sacharu

Článek

Generál Terry má na starosti veškeré kroky koalice čtyřiceti zemí proti IS týkající se boje s islámskými radikály v Iráku a v Sýrii. Na vyslání vojáků se prý členové koalice shodli na konferenci, která se uskutečnila minulý týden v Bruselu. [celá zpráva]

Na 1500 mužů má doplnit asi 3100 amerických vojenských poradců, které do země plánují poslat Spojené státy. Přímých bojů se však nezúčastní.

„Když uvážíte různé možnosti v rámci koalice, myslím, že si vedeme docela dobře, pokud jde o přítomnost vojáků přímo na místě,” řekl Terry v Kuvajtu novinářům cestujícím s americkým ministrem obrany Chuckem Hagelem. Které země plánují vojáky poslat, ale neupřesnil.

Součástí koalice je i Česká republika. Česká vláda na konci srpna rozhodla, že Kurdům daruje munici v hodnotě 41 miliónů korun, konkrétně deset miliónů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm miliónů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů. Celkem jde o 500 tun materiálu. Rovněž by Češi měli vycvičit přes 30 iráckých pilotů a v plánu je i výcvik pro kurdské pyrotechniky a policisty.

IS v defenzívě

Jak americký generál rovněž uvedl, Islámský stát se v posledních týdnech dostal do defenzívy a už není schopen provádět podobné akce jako letos v létě, kdy během pár dní zabral rozsáhlá území v Iráku. „Spíše se brání, snaží se udržet si to, co získali,” uvedl generál.

Zmínil i situaci na západě Iráku, kde se snaží IS konsolidovat získaná území: „Když se podíváte na některá místa v provincii Anbár, poněkud to tam uvízlo na mrtvém bodě. Je tam spousta práce. Ale myslím, že se to může podařit.”

Podle Terryho k tomu přispěly zejména nálety, které podnikají USA a jejich spojenci. Díky nim jsou radikálové mnohem méně pohybliví a nedokážou mezi sebou tolik komunikovat.

Americké velení oznámilo, že od minulé středy do dneška USA a další spojenecké země provedly 15 leteckých úderů v Sýrii a 31 v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám