Hlavní obsah

Americké jednotky zabily sedm afghánských policistů

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánské úřady v úterý oznámily, že sedm policistů se stalo obětí palby jednotek USA u Džalalabádu. Američané potvrdili nasazení povolaných letadel, ale neinformovali o žádných obětech.

Článek

Velitel afghánských jednotek rychlého nasazení u Džalalabádu Násir Ahmad Safi sdělil, že americké jednotky v noci střílely na kontrolní stanoviště, které  střežil. Sedm policistů padlo a tři další byli zraněni. Podle velitele byl útok mimořádně brutální.

"Minulou noc Američané napadli post naší policie v oblasti, a pak žádali o leteckou podporu. Útočili na nás ze země i ze vzduchu," sdělil Safi. Jeden z policistů sdělil, že americkou kolonu doprovázely vrtulníky, které zahájily palbu navzdory protestům.

"Křičeli jsme na ně, aby zastavili, ale oni se přiblížili ještě blíž a zahájili palbu," uvedl policista Chán Mohammad a dodal: "Mám vztek."

Americký představitel se o palbě na Afghánce nezmínil. V prohlášení uvedl, že společné americko-afghánské síly byly napadeny a musely povolat leteckou podporu. Nezmínil žádné ztráty a uvedl, že je známo jen málo podrobností. Dodal pouze, že se identita útočících afghánských jednotek dodatečně ověřovala, ale nesdělil s jakým výsledkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám