Hlavní obsah

Afghánské ženy v Kábulu demonstrovaly za svá práva. Tálibové na ně přišli s bičem

Před prezidentským palácem v Kábulu se v pátek na demonstraci sešly desítky Afghánek s požadavkem, aby hnutí Tálibán ctilo ženská práva a zahrnulo ženy do nové vlády. Informovala o tom agentura AP. Podle zpráv na Twitteru bojovníci Tálibánu rozehnali protestní akci násilím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánské ženy demonstrovaly v Kábulu za svoje práva, přihlížejícím Tálibáncům se to nelíbiloVideo: Reuters

 
Článek

Tálibán během srpna využil stahování Američanů a jejich spojenců a během bleskového tažení ovládl celou zemi. Hnutí se ale dušuje, že se změnilo a nenastolí stejnou krutovládu, kterou Američané v roce 2001 svrhli.

Celý svět proto čeká, jak se tálibové budou k civilistům a zejména ke dříve utiskovaným ženám chovat.

Tálibán v Pandžšíru opět tvrdě narazil

Zahraniční

Na demonstraci aktivistky vyzývaly, aby měly ženy v Afghánistánu nadále plné právo na vzdělání, mohly se podílet na společenském a politickém životě země a byly jim zaručeny svobody, jako například svoboda slova.

Protestující zdůraznily, že nechtějí návrat k minulosti.

Foto: Reuters

Afghánské ženy demonstrovaly v Kábulu za svoje práva, přihlížejícím Tálibáncům se to nelíbilo

Za své minulé vlády v letech 1996 až 2001 Tálibán nedovoloval ženám studovat a pracovat, na veřejnost směly vycházet jen v doprovodu mužského příbuzného a musely chodit v oblečení zahalujícím celé tělo.

Podle některých zdrojů z Twitteru zasáhli členové Tálibánu proti demonstrantkám v Kábulu pažbami pušek a biči. Podobná demonstrace žen se konala ve čtvrtek ve třetím největším afghánském městě Herát na západě země.

Odesílatel: Tálibán. Noční dopisy na dveřích ohlašují neblahý osud

Svět

K respektování práv žen a dívek v Afghánistánu po jeho ovládnutí radikálním hnutím Tálibán vyzvaly ve společném prohlášení prezidentky a premiérky 11 zemí.

Podle slovenské prezidentské kanceláře byla zmíněná výzva připravena z iniciativy hlavy slovenského státu Zuzany Čaputové a islandské premiérky Katrín Jakobsdóttirové.

Zklamaní, naštvaní a podvedení. Tálibové se na Američany zlobí za rozbitá letadla

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám