Hlavní obsah

Aliance rozšíří misi v Afghánistánu o deset tisíc mužů

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aliance rozšíří mezinárodní bezpečnostní misi ISAF, kterou vede, do zbývajících 14 afghánských provincií na východě země, čímž její působnost zahrne celé území. Ve čtvrtek o tom rozhodla Rada NATO po konzultacích se zeměmi, které vyslaly své jednotky.

Článek

Rozkaz velitele NATO Jamese Jonese se očekává v příštích dnech. Počet vojáků pod aliančním velením v Afghánistánu se tím rozšíří z 20 tisíc na více než 30 tisíc.

V novém prostoru, kde sílí odpor jednotek Tálibánu, má ISAF vytvořit 12 nových rekonstrukčních týmů, jejichž cílem je vytvářet bezpečnostní podmínky pro činnost místních úřadů a obnovu. Celkový počet týmů v zemi tím vzroste na 25.

Předčasný optimismus z rychlého vítězství v roce 2001 a nedostatek uceleného plánu a zdrojů na politickou a ekonomickou obnovu Afghánistánu jsou příčinou, proč Tálibán opět zvedl hlavu, napsal v časopise Newsweek Wesley Clark, bývalý velitel Aliance (1997-2000).

V sázce je podle něho jak přežití vlády prezidenta Karzáího i pověst NATO, které musí uplatnit zkušenosti z Balkánu. "Na Balkáně jsme se poučili, že potřebujeme silné pravomoci, drtivou vojenskou sílu, ucelený politický a ekonomický plán a těsnou spolupráci s vysokým představitelem generálního tajemníka OSN, abychom spojili budování státu na místech se svými bezpečnostními operacemi," zdůraznil Clark. Mise v Afghánistánu je podle něho větší, vzdálenější a složitější. "Nemylme se, nevyhráváme. Budeme-li si myslet, že jde jen o protiteroristickou a protidrogovou operaci, pak prohrajeme," varoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám