Hlavní obsah

Erdogan sází v Sýrii na Rusko

– Ankara/Brusel

Kurdské milice SDF/YPG se stahují, oznámil v pátek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s odvoláním na sdělení z turecké armády. Pohrozil, že pokud by se nestáhly, po vypršení pětidenního příměří je Ankara připravena obnovit ofenzívu. Ve svém plánu zřídit na východě Sýrie 32 km hlubokou a 444 km dlouhou bezpečnostní zónu sází na podporu Ruska.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Kouř po tureckých útocích na město Rás al-Ajn

Článek

„Kontaktoval jsme ministerstvo obrany. Řekli mi, že stahování začalo. Naše bezpečnostní síly tam zůstanou,“ řekl Erdogan k situaci na severovýchodě Sýrie.

„Jestliže budou sliby plněny do úterního večera, bude téma bezpečné zóny vyřešeno. Když budou porušeny, operace začne do minuty,” řekl.

Za stažení kurdských milicí SDF/YPG, které Turecko označuje za teroristické, jsou podle Erdogana odpovědné Spojené státy. Právě USA, které tyto milice podporovaly, dotlačily Turecko k zastavení palby.

Sázka na Putina

Mír v oblasti by  podle tureckého prezidenta měla garantovat Moskva. „Rusko by mělo stát v čele zajištění bezpečnosti v oblasti,“ řekl Erdagan podle listu Hürriyet.

Erdogan spoléhá na úterní schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Soči, která má být klíčová po další fázi turecké operace.

Turecký prezident přiznal, že jeho záměry narušila dohoda Kurdů s Damaškem a rychlý postup syrské armády, která zaujala postavení několika místech, kam chtěli Turci proniknout: „Plán na tureckou bezpečnostní zónu je narušen v Manbidži, Ajn al-Arabu a Kámišlí, kam vstoupil syrský režim.“

„Naším záměrem je dosáhnout dohody, která bude přijatelná pro všechny strany. Máme jedinou podmínku, vyčistit oblast od YPG,“ řekl Erdogan, který přitom dříve dával najevo, že mu přítomnost syrských jednotek nevadí.

Zřejmě sází na to, že ani syrskému režimu nebyly po chuti touhy Kurdů po autonomii.

Zóna větší než Středočeský kraj
Turecko plánuje vytvořit tzv. bezpečností zónu v šíři 32 km v délce 444 km, má tedy rozlohu přes 14000 km 2, je tedy o čtvrtinu větší než Středočeský kraj Pro srovnání - demilitarizovaná zóna mezi Korejemi je široká čtyři kilometry.

Kritika ze strany EU - není to příměří, ale tlak na kapitulaci Kurdů

Předseda Evropské rady Donald Tusk v pátek zkritizoval dohodu o přerušení bojů: „Tak zvané příměří není to, co jsme očekávali. Vlastně to není příměří, je to požadavek na kapitulaci Kurdů. Musíme zopakovat svou výzvu, aby Turecko definitivně svou vojenskou akci ukončilo, stáhlo své síly a respektovalo mezinárodní lidská právo.”

Velitel syrských kurdských oddílů Maslúm Abdí řekl kurdské televizi, že Kurdové učiní vše pro úspěch příměří. Jiný kurdský zástupce Razan Hiddo však upozornil, že kurdské obyvatelstvo odmítne žít v oblasti okupované Tureckem.

EU turecký vpád do Sýrie odsoudila jako „jednostrannou vojenskou akci“. „Tato operace podkopala boj proti Islámskému státu a silně ohrožuje evropskou bezpečnost,“ stojí dále v prohlášení EU, které vyzývá všechny členské země, aby přestaly dodávat do Turecka zbraně.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v Bruselu tureckou ofenzívu označil za ”šílenost” a řekl, že to, co se v minulých dnech dělo v Sýrii, je velkou chybou NATO a Západu. Jestli teroristé z Islámského státu obnoví své akce, bude to podle něj vina Turecka. Teroristy z IS drží je v zajateckých táborech právě Kurdové.

Amnesty International v páteční zprávě uvedla, že turecká armáda a jí podporované jednotky ukázaly „ostudnou neúctu“ k životu civilistů a tím se mohly dopustit válečných zločinů.

Reklama

Výběr článků

Načítám