Hlavní obsah

Vezměte si radikály zpět, nebo bude další norimberský proces, vyzývají země Kurdové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si státy nevezmou zpět své občany, kteří bojovali po boku džihádistů z radikálního hnutí Islámský stát, měl by se konat mezinárodní soud po vzoru norimberského tribunálu po skončení druhé světové války. Před ním by se tito bojovníci zodpovídali ze svých činů, píše deník The Telegraph. Odvolává se na zprávy Kurdů, na jejichž bedrech spočívá nyní starost o zajatce z řad Islámského státu.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovník Arabsko-kurské milice (SDF) kontroluje muže u vesnice Baghouz, kde zuří poslední boje s radikály Islámského státu.

Článek

Boje proti radikálům Islámského státu v Sýrii se blíží ke konci. Velitel Arabsko-kurdské milice (SDF) Mazlum Kobani očekává, že do týdne by měly boje skončit a milice podporované Spojenými státy by měly dostat pod kontrolu veškeré území ovládané teroristy IS.

Po definitivní porážce islamistů chce americký prezident Donald Trump stáhnout ze Sýrie většinu z 2000 amerických vojáků. V zemi by mělo zůstat zhruba 400 vojáků – část z nich na severovýchodě a zbytek na americké vojenské základně Tanf blízko hranic s Irákem a Jordánskem.

V této souvislosti Trump tlačí na evropské země, aby si své občany vzaly zpět a postavily je před soud. Spojené státy se obávají, že by se jinak mohli radikálové dostat na svobodu a vrátit se do Evropy, aniž by je zachytily bezpečnostní úřady jednotlivých zemí.

Evropské země se ale zdráhají brát je zpět kvůli problémům s ověřením jejich identity, právním problémům při jejich stíhání či chybějícím věznicím.

Kurdové proto přišli s návrhem uspořádat tribunál, který by se konal na jejich území v Sýrii. Na soudní procesy a souzené džihádisty by ve vězení dohlíželi. Po ostatních státech žádají, aby se postaraly o stavbu nových věznic a vypomohly s bezpečností.

Zpráva Mezinárodního centra pro studium radikalizace univerzity King’s College London uvedla, že od dubna 2013 do června 2018 bojovalo v řadách organizace Islámský stát v Sýrii a Iráku více než 41 tisíc cizinců, z nichž bylo přes šest tisíc ze západní Evropy. Nejvíce jich pocházelo z Francie, Německa, Velké Británie, Belgie a Švédska.

Anketa

Měly by státy přijímat své občany, kteří bojovali za Islámský stát?
Ano
5,5 %
Ne
94,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3122 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám