Hlavní obsah

Řezníci Islámského státu se dovolávají lidských práv a chtějí do evropských vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojovníci Islámského státu (IS) z řad cizinců patřili k nejbrutálnějším v řadách válečníků a jejich přisluhovačů. Krvavě likvidovali všechny, kteří islám nevyznávali, nebo nepodporovali jeho nejradikálnější formu. Právě ti se nyní dovolávají lidských práv a zoufale se snaží dostat do svých domovských zemí, píše server týdeníku Focus ve své reportáži. Zdá se, že evropské věznice jsou pro bojovníky IS lákavější, než se dostat do ráje jako mučedníci, píše Focus.

Foto: ČTK/AP

Bojovník Islámského státu na východě Sýrie při střetu s kurdskou milicí SDF

Článek

Na seznamu nejbrutálnějších teroristů v řadách Islámského státu z řad německých občanů je například devětadvacetiletý Boned Saal. Spolková prokuratura ho vyšetřuje pro nejrůznější válečné zločiny, z jejichž popisu naskakuje husí kůže. Jedním z nich je mimo jiné masakr poblíž syrského města Homsu. Saal na videu, které zveřejnil v červenci 2014, nazývá oběti „nevěřícími prasaty“, tito lidé si prý nezasloužili nic jiného než smrt.

O čtyři a půl roku později je tento terorista, který si nechává říkat Abu Luqman al-Almani, na severu Sýrie v kurdském vězení. Původně se snažil dostat do Turecka a odtamtud do Německa, pašerák ho ale vydal kurdským jednotkám.

Hlavně lidská práva

Vysílený muž se zoufale touží dostat zpět do vlasti. V televizním rozhovoru prohlásil, že bude klidně riskovat dlouholeté vězení. „Pokud musím do vězení, pak dávám přednost vězení, kde panuje právo, především lidská práva,“ prohlásil.

Na severu Sýrie je v kurdském vězení kolem osmi set zahraničních bojovníků ze 49 zemí, stovky žen a dětí. Mezi nimi je také Sara K., jejíž manžel patřil u teroristů ke špičkám, nebo její sestra Jasmin, jejíž manžel byl nazýván „řezníkem“ islamistů. Všichni se chtějí vrátit domů a všichni se dožadují dodržování lidských práv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Civilisté utíkají před boji o poslední baštu ISIS v SýriiVideo: Reuters

Bezpečnostní úřady ale podle Focusu varují, že ženy, kterým se podařilo ze Sýrie či Iráku vrátit, rozhodně nezůstávají stranou a zapojují se do kriminálních kruhů. Zhruba polovina žen z řad navrátilců se zapojila do militantních kruhů radikálních salafistů, řekl Focusu šéf německé vnitřní rozvědky Severního Porýní-Vestfálska Burkhard Freier. „To, že byl Islámský stát poražen, ještě neznamená, že se vzdaly radikálních idejí,“ řekl Freier.

Jedním z mnoha důkazů je například Mine K. (46), která se v roce 2015 vdala prostřednictvím Skypu za pozdějšího sebevražedného atentátníka a utekla k islamistům. V polovině října 2018 se sice vrátila do Kolína nad Rýnem se svým 12letým synem, ale neustále na sociálních sítích horovala pro radikální islám a chalífát.

Reklama

Výběr článků

Načítám