Hlavní obsah

Babiš řešil s Netanjahuem hospodaření s vodou a léčebné konopí

– Jeruzalém • Aktualizováno
Právo, Jaroslav Zbožínek, Jeruzalém

Spolupráce ve zdravotnictví či zemědělství byla tématem úterního jednání premiéra Andreje Babiše s izraelským ministerským předsedou Benjaminem Netanjahuem v jeruzalémském hotelu King David. Oba politici si pochválili vynikající vzájemné vztahy nejen na poli obchodním a hospodářském, ale i v politických otázkách. Oba premiéři ohlásili na letošní rok společné zasedání vlád, které by se mělo konat s největší pravděpodobností na podzim v Praze.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Andrej Babiš (vpravo) s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem na tiskové konferenci po společném jednání.

Článek

„Izrael je strategický partner České republiky na Blízkém východě,“ řekl Babiš. Vzájemné obchodní vztahy jsou podle jeho slov na velmi dobré úrovni a nadále rostou. „Zajímaly nás izraelské zkušenosti v hospodaření s vodou a zkušenosti s léčebným konopím. Rád bych v tomto směru přivítal v Česku izraelské lékaře,“ dodal Babiš.

Netanjahu ocenil podporu Československa při budování státu Izrael. „Česká republika ví, co to je, být obklopen nepřáteli. Máme hodně společného. Pojí nás přátelství, je tu obrovský prostor pro spolupráci,“ řekl Netanjahu. Připomněl otevření Českého domu loni v listopadu v Jeruzalémě s prezidentem Milošem Zemanem. Byl to podle Netanjahua „dojemný okamžik“.

K plánovanému společnému zasedání vlád obou zemí v Praze Babiš řekl, že doufá, že se na něm podaří „dotáhnout“ do konce nákup izraelských radarů.

Místo summitu V4

Dvoudenní návštěvu Izraele odstartoval premiér Babiš v úterý pracovní snídaní se zástupci firmy Mobileye označované za nejúspěšnější izraelský „start-up“ poslední dekády. Jeruzalémská společnost se stala průkopníkem technologie pokročilého systému asistence řidičům (ADAS, Advanced Driver Assist Systems), která v reálném čase snímá, analyzuje a vyhodnocuje překážky před vozidlem a přispívá ke snížení dopravní nehodovosti.

„Izrael je v tomto absolutním lídrem ve světě,“ řekl Babiš s tím, že jde o „neuvěřitelný příběh dvou vědců“.

Původně se měl na místě konat summit zemí Visegrádské skupiny (Česka, Slovenska, Polska a Maďarska) a Izraele. Polsko ale svou účast kvůli sporu s nejvyššími izraelskými činiteli odvolalo, plánovaný summit byl proto změněn na bilaterální jednání předsedů vlád zbylých tří zemí skupiny a Netanjahua.

Polský premiér Mateusz Morawiecki účast na summitu v neděli odřekl s tím, že ho nahradí šéf polské diplomacie Jacek Czaputowicz. Ministerský předseda reagoval na Netanjahuovo vyjádření během schůzky o Blízkém východě koncem minulého týdne ve Varšavě. Z vyjádření vyznělo, že Poláci jako národ za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy. Tento výklad ale odmítla jak velvyslankyně Izraele ve Varšavě, tak úřad izraelského premiéra s tím, že šlo o chybnou interpretaci.

V pondělí ale polská vláda oznámila, že polská delegace se summitu nezúčastní vůbec. K dalšímu vyostření sporu totiž přispěl komentář nového úřadujícího izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace. Ten v neděli podle deníku The Times of Israel izraelské televizi řekl, že „Poláci určitě kolaborovali s nacisty. A jak řekl (bývalý izraelský premiér) Jicchak Šamir, sají antisemitismus už s mateřským mlékem“.

Babiš k tomu řekl, že nechce do tohoto sporu zasahovat a že věří v jeho brzké urovnání. Izrael má nového, nezkušeného ministra zahraničí, i Netanjahu považuje jeho výroky za nešťastné, dodal český premiér.

O přesunu ambasády se nejednalo

Případný přesun českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma nebyl podle Babiše předmětem jednání. V pondělí večer před odletem z Prahy premiér řekl, že vláda o takové možnosti nejedná a že v tomto „držíme pozici Evropské unie“.

Babiš v úterý také navštívil Český dům v Jeruzalémě a prohlédl si historické centrum města.

Reklama

Výběr článků

Načítám