Hlavní obsah

Saúdská Arábie přiznala, že zmizelý novinář na jejím konzulátu zemřel

• Aktualizováno

Saúdská Arábie po dvou týdnech přiznala, že novinář Džamál Chášakdží byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Informovala o tom saúdskoarabská oficiální tisková agentura SPA s odvoláním na místní prokuraturu. Země byla po zmizení muže pod velkým mezinárodní tlakem.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Saúdský novinář Džamál Chášakdží na ekonomickém fóru v Davosu.

Článek

"Osmnáct podezřelých Saúdských Arabů bylo zatčeno. Vyšetřování stále pokračuje," uvedla podle agentury Reuters dále ve svém prohlášení saúdskoarabská prokuratura. Poradce saúdskoarabského královského dvora Saúd Kahtání a zástupce šéfa rozvědky Ahmad Asírí byli propuštěni ze svých funkcí, dodala prokuratura.

Dosud Saúdové tvrdili, že novinář konzulát v pořádku opustil.  Žena, která na něj čekala venku, se ho ale už nedočkala.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběry kamery před konzulátem Saúdské Arábie v tureckém Istanbulu ukazují Džamála Chášakdžího (vpravo), jak vchází dovnitř. Ven už nevyšel.

Saúdskoarabská verze událostí, tedy že muž zemřel při bitce, je v rozporu s informacemi, které zveřejnila v uplynulých dnech turecká provládní média. Podle nich byl novinář Chášakdží plánovaně zavražděn komandem, které do Turecka vyslal Rijád.  Chášakdží měl návštěvu konzulátu dlouho dopředu ohlášenou a muži tam na něj čekali. Turecko mluví o brutální vraždě, mučení, řezání prstů a hlavy. Tělo muže se dosud nepodařilo nalézt.

Vyřizoval dokumety ke svatbě

Chášakdží, který byl známým kritikem saúdskoarabského režimu, navštívil konzulát 2. října, aby si vyřídil doklady kvůli svatbě, a od té doby byl nezvěstný. Turecká policie uvedla, že v den zmizení novináře, či noc předtím přiletělo do Istanbulu z Rijádu 15 Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové tajné služby i forenzní expert. Krátce po zmizení novináře zase odcestovali.

Bezpečnostní kamery zachytily příchod saúdského novináře i následný pohyb agentůVideo: Novinky/Reuters

Saúdská Arábie se nařčení bránila a tvrdila, že muž budovu opustil. Na to ale nebyl žádný důkaz, byť je prostor kolem ambasády střežen kamerami. Země se dostala pod mezinárodní tlak, aby zmizení muže vysvětlila. Představitelé států například masivně rušili účast na prestižní investiční konferenci v Rijádu.

Po zveřejnění saúdská verze o smrti muže americký prezident Donald Trump řekl, že s činem sice nesouhlasí, ale vysvětlení mu stačí.

Podle tureckých médií existuje audionahrávka zachycující mučení a vraždu novináře. Tým saúdskoarabských agentů podle tureckého zdroje amerického listu The New York Times novinářovo tělo následně rozřezal speciální pilou. [celá zpráva]

Podle sobotní zprávy saúdskoarabské tiskové agentury SAP nařídil král Salmán v reakci na smrt novináře restrukturalizaci generálního ředitelství tajných služeb. Rovněž mají být aktualizována pravidla, která stanovují pravomoci této instituce, mají být zhodnoceny její metody a postupy práce.

Na restrukturalizaci bude dohlížet ministerská komise vedená korunním princem Muhammadem bin Salmánem. V komisi bude ministr vnitra, ministr zahraničí, šéf rozvědky a šéf vnitřní bezpečnosti. Komise má za úkol podat králi do měsíce zprávu.

Reklama

Výběr článků

Načítám