Hlavní obsah

Saúdskému novináři dle nahrávky při výslechu uřezali prsty a umučili ho

Istanbul

Pohřešovaného saúdského novináře Džamála Chášakdžího umučili na konzulátu vlastní země v Istanbulu, kam si 2. října přišel vyřídit dokumenty nutné ke sňatku. Během mučení Chášakdžímu uřízli prsty na rukou a umučili ho. Jeho tělo pak rozřezali. Prokazuje to prý sedmiminutový zvukový záznam „výslechu“, o němž informoval turecký deník Yeni Safak.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Zmizelý saúdský novinář Džamál Chášakdží na archivním snímku.

Článek

„Jestli chceš po návratu do Saúdské Arábie žít, tak drž hubu,“ cituje z nahrávky deník Hurriyet. Záznam, který turecká média nezveřejnila, avšak citují z něj, údajně dokazuje, že Chášakdží zticha nebyl. Křičel bolestí. Celých sedm minut, dokud nebyl umučen. Jeho tělo pak měli trýznitelé na konzulátu rozčtvrtit a rozpustit v kyselině.

Saúdský konzul Muhamed Utajbi, jenž už z Turecka vycestoval, měl mučení přihlížet. „Udělejte to někde jinde, nebo budu mít problémy,“ řekl.

Delegace z Rijádu

Už 6. října turecká média informovala, že do Istanbulu dorazila patnáctičlenná delegace z Rijádu. Jejími členy měli být členové královské gardy a saúdské tajné služby. Vstup na konzulát byl ale tureckým vyšetřovatelům umožněn až tento týden v pondělí. [celá zpráva] Saúdové tak mohli stihnout zahladit stopy.

Turečtí vyšetřovatelé se na saúdskoarabský konzulát vrátili ve středu.

Foto: Huseyin Aldemir, Reuters

Turečtí vyšetřovatelé na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu

Saúdská Arábie tvrdí, že Chášakdží konzulát v den návštěvy opustil. Jako pohřešovaného ho nahlásila novinářova snoubenka, která na něj čekala před konzulátem, připomněla ČTK. [celá zpráva]

Novinář Džamál Chášakdží, který dříve kritizoval saúdskoarabský režim včetně korunního prince Muhammada bin Salmána, žil od loňska v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám