Hlavní obsah

Propastné rozdíly ve mzdách mezi kraji jdou až do desetitisíců korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mzdové rozdíly mezi jednotlivými regiony mohou dosáhnout až ohromujících rozdílů. U některých prestižních profesí jsou to i desetitisíce korun měsíčně, tisícové odchylky nejsou žádnou výjimkou ani u těch běžnějších.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Praze si například zaměstnanec průměrně vydělá až o polovinu víc než v nejhůře mzdově hodnoceném kraji. Vyplývá to z dat, která nedávno zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Zatímco v Praze byl podle nich loni průměrný příjem v soukromých firmách 57 817 korun hrubého měsíčně, v Karlovarském kraji jen 38 350 Kč. Rozdíl tak byl téměř 19 467 korun.

Druhý nejnižší průměrný příjem měli zaměstnanci v Olomouckém kraji, 39 508 korun. Což je rozdíl oproti Praze 18 309 korun. Naopak druhý nejvyšší příjem byl ve Středočeském kraji, byť i tam byl oproti Praze citelný rozdíl: zaměstnanci si přišli na průměrných 46 209 Kč.

Jurečka: Minimální mzda by za pět let mohla být 27 400 korun

Domácí

Poměrně silná příjmová nerovnost mezi jednotlivými kraji je podle ekonomů skutečností. „Existují dva silné regiony – Praha se Středočeským krajem a pak Jihomoravský kraj s Brnem –, kde jsou mzdy výrazně vyšší než ve zbytku republiky,“ řekl Miroslav Novák ze společnosti Akcenta CZ. Je to podle něj dáno mimo jiné umístěním sídel velkých firem a výraznými investicemi.

S tím souhlasí hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. „Je to nabídkou pracovních příležitostí. Větší firmy v sektorech služeb s často s vyšší přidanou hodnotou se více koncentrují v lidnatějších lokalitách. Jednak tam mají k dispozici řadu navazujících služeb a také dostupnou kvalifikovanou pracovní sílu,“ vysvětlil.

Logicky pak dochází k tomu, že se do místa stahují i další firmy. V důsledku toho pak vznikají lokality, kde jsou mzdy vyšší a nižší.

„Regiony, které nepřitahují talenty, kde není vysoké školství, je tam horší dopravní dostupnost, jsou tam problémy dané útlumy některých odvětví, samozřejmě trpí i z hlediska příjmů,“ podotkl Bureš.

Chudí v hlavním městě

Na druhou stranu například v Praze je podle Nováka výrazně vyšší rozptyl mezd než ve zbytku republiky. „Je tam více lidí, kteří pracují za relativně nízkou mzdu. Průměr táhnou nahoru lidé s výrazně vysokými příjmy,“ poznamenal.

Na průměr tak v hlavním městě loni nedosáhlo téměř 68 procent lidí, zatímco v Moravskoslezském kraji jich bylo „jen“ 61,5 procenta. Desetina lidí s nejnižšími příjmy si pak v Praze vydělala maximálně 21 604 korun hrubého, zato desetina nejbohatších brala 103 144 Kč a více.

Životní náklady v Praze a Brně jsou ovšem o něco vyšší než ve zbytku republiky. Třeba u služeb nebo nájmů či nemovitostí. „Na druhou stranu, ceny zboží jsou srovnatelné s ostatními regiony. Naopak třeba v některých okresech může být některé zboží dražší než v Praze, protože je tam menší konkurence,“ dodal Novák.

Pokud jde o platové rozdíly ve veřejném sektoru, v něm jsou přece jen o něco menší než u soukromých firem. I tak sice vede Praha s průměrným platem 54 672 korun, v nejhorším Zlínském kraji už je ale průměr 43 719 Kč.

Důvodem menších rozdílů je to, že platy ve veřejné sféře jsou do značné míry unifikované díky daným tarifům. „Častokrát se může stát, že jste ve veřejném sektoru znevýhodněni v místech, která jsou spojena s vyšší mzdou v soukromém sektoru. Na tu jako zaměstnanec státu často nedosáhnete,“ dodal Bureš.

Rozdíly mezi profesemi

Stejná nerovnost jako u souhrnných dat se dá vysledovat u řady profesí. Například učitel na střední škole nebo druhém stupni základní školy si v Praze vydělal průměrně 55 034 korun. Ve středních Čechách už to bylo o téměř dva tisíce méně a na jihu Čech činila mzda 51 709 Kč.

Všeobecné sestry se specializací si v pražských veřejných nemocnicích a zdravotnických zařízeních loni v průměru přišly na 71 461 korun měsíčně, ve Středočeském kraji na 59 039 a v Ústeckém kraji 61 817 korun.

Ne vždy je na tom ale Praha nejlépe. Například lékaři specialisté zde ve stejných zařízeních měli průměrně 108 686, ale v Ústeckém kraji 146 866 korun. V Jihočeském pak 123 915 Kč.

Prodavačky si v Praze vydělávaly loni průměrně 32 674 korun, ale v Karlovarském kraji 29 663 Kč. Nejhůře na tom byli v Moravskoslezském kraji, tam si prodavačky musely v průměru vystačit se sotva 27 tisíci.

Řidiči nákladních aut si v hlavním městě odnášeli na výplatě přes 34 tisíc, na Ostravsku 35 500 a v Jihomoravském kraji 34 600 Kč.

Programátoři počítačových aplikací si v regionu okolo Brna vydělávali průměrných 89 253 korun, v hlavním městě Praze 90 743 Kč, ale zato v Moravskoslezském kraji jenom 63 571 korun.

Vláda bude s odbory jednat o zvýšení platů státních zaměstnanců

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám