Hlavní obsah

Islámský stát v Suvajdě povraždil až 250 lidí, unesl ženy i děti

Damašek/Londýn

Při sebevražedných útocích na Suvajdu a okolí Islámský stát (IS) minulý týden nejen zabil na 250 lidí, ale také unesl 36 žen a dětí. Uvedla to v pondělí exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi. Minulý týden se mluvilo o 150 obětech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný útok u tržnice v syrské Suvajdě Video: Reuters

 
Článek

Několik sebevražedných koordinovaných útoků IS podnikl minulou středu v provincii Suvajda i v jejím stejnojmenném správním středisku. [celá zpráva]

Islámský stát se soustředil na Drúzy, kteří jsou třetí největší menšinou v Sýrii.

„Nejméně 36 drúzských žen a dětí bylo při útocích uneseno,” uvedly SOHR a web Sweida24. Podle šéfa SOHR Ramího Abdala Rahmána se podařilo čtyřem ženám utéci. Dalších dvě zemřely. V rukou únosců zůstává 14 žen a 16 dětí. Pohřešuje se také 17 mužů, jejich osud je nejasný.

Drúzové jsou menšina v Sýrii, oddělili se od šíitů, když je ovlivnila novoplatónská filosofie a gnostikové. Jejich víra má v sobě esoterické prvky. Svůj původ odvozují od tchána biblického Mojžíše a kněze Jitra (dříve Jetra). Skupina je uzavřená, Drúzem se lze pouze narodit.
Mezi dvěma světovými válkami měli Drúzové poloautomní stát na území pod mandátní správou Francie. Jeho hlavním městem byla Suvajda. Enkláva pak byla začleněna do vznikající Sýrie.

Podle serveru Sweida24 bylo 36 lidí uneseno ze dvou rodin z vesnice Šabki. Server také zveřejnil video, na kterém je jedna z rukojmí a cituje požadavky únosců. Chtějí výměnou za rukojmí propustit uvězněné lidi spojené IS.

Agentura AFP nebyla schopna ověřit pravost videa, ale podle místních mluví jedna z nezvěstných žen.

Právě útok v Šabki byl jeden z nejbrutálnějších, vyžádal si přes 60 obětí, uvedl šéfreportér Sweida24 Núr Radwan: „Většina z obyvatel jsou zemědělci a co se týká zbraní, nemají nic jiného než lovecké pušky, takže odpor v Šabki byl menší ve srovnání s dalšími vesnicemi.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sebevražedný útok na tržnici v Suvajdě

V samotném městě Suvajda se dokonce dva z útočníků podařilo bezpečnostním silám spolu s obyvateli zlikvidovat. „Když to IS zjistil, unesl z domů skupinu lidí, dodal Radwan. „Podle přeživších je odvedl na východ k Badije.“ Právě v této oblasti u syrsko-irácké hranice drží Islámský stát malá území.

Dodal, že podle něj se nyní upřesňuje, kolik svých bojovníků bude chtít IS výměnou za zadržené civilisty propustit. Organizace se k únosům nepřihlásila a ani se k nim nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám