Hlavní obsah

Turecký prezident vyzývá krajany, aby vyměnili dolary a eura za liry a pomohli národní měně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Kvůli slábnoucí turecké liře vyzval prezident Recep Tayyip Erdogan své krajany, aby vyměnili dolary a eura za národní měnu a pomohli ji tak. O víkendu o tom informoval turecký list Hürriyet.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Moji bratři, vy, kteří máte dolary a eura pod svými polštáři, mohli byste svou měnu investovat do liry,“ řekl Erdogan ve městě Erzurum na východě Turecka.

Turecká lira ztratila od začátku roku 16 procent své hodnoty vůči dolaru. Ve středu se propadla na minimum, když se dolar prodával za 4,92 liry. [celá zpráva]

Pak mírně posílila, když turecká centrální banka oznámila, že zvyšuje úrokovou sazbu z 13,50 procenta na 16,50 procenta ve snaze zabrzdit inflaci, která se už půldruhého roku drží nad deseti procenty. V pátek pak stanovila pevný kurz.

Ankara opakovaně připisuje propad liry spiknutí neznámých zahraničních mocností, které chtějí oslabit Turecko. Kritizuje také banky a hrozí, že po vítězství ve volbách úrokové sazby sníží: „Jestliže hraje finanční sektor takovéto hry proti našim investorům a podnikatelům, vy za to platíte rostoucími cenami.“

Vicepremiér Mehmet Şimşek ale v pátek uvedl, že centrální banka má plnou podporu vlády, která souhlasí i se zvýšením úrokových sazeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám