Hlavní obsah

Bylo zadrženo pět nejhledanějších vůdců Islámského státu, oznámil Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Bagdád
Aktualizováno

Pět „nejhledanějších vůdců IS“ se podařilo dopadnout, uvedl ve čtvrtek na Twitteru americký prezident Donald Trump. Zadržely je irácké síly, samozvaný chalífa Islámského státu abú Bakr Bagdádí však mezi nimi nebyl.

Foto: Rodi Said, Reuters

Na operaci se podílely Syrské demokratické síly.

Článek

Irácká státní televize ve středu informovala, že irácké síly zadržely pět velitelů IS poté, co se je podařilo nalákat k přechodu hranice ze Sýrie do Iráku. Lídr celé organizace abú Bakr Bagdádí mezi nimi nicméně nebyl.

Dva vysoce postavení důstojníci irácké tajné služby, jejichž jména nebyla zveřejněna, uvedli, že mezi zadrženými je hlavní poradce samozvaného chalífy. Televize také zveřejnila jejich podobu. Čtyři zadržení jsou Iráčané, jeden je Syřan. Měli na starosti vládnutí v okolí syrského Dajr-az Zauru, řídili vnitřní bezpečnost i úřad, který dohlížel na dodržování náboženských zákonů.

Operace se připravovala tři měsíce, během nichž se sledoval pohyb vůdců IS, kteří se skrývají v Sýrii a v Turecku. Irácká tajná služeb neupřesnila, jakou roli při zadržení hráli Američané a Turci, uvedl list The New York Times.

O úspěchu informoval ve čtvrtek na Twitteru také mluvčí Američany vedené mezinárodní operace proti IS Inherent Resolve plukovník Ryan Dillon. Zadrženi podle něj byli při operaci Roundup. Ve svém vyjádření ale nespecifikoval, kdy a kde byli dopadeni, ani o koho jde. Uvedl jen, že byli dopadeni při poslední operaci podniknuté s kurdsko-arabskými Syrskými demokratickými silami (SDF).

Dodal, že jde o ránu pro Islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám