Hlavní obsah

Netanjahu volal do Moskvy, Putin mu vyčinil kvůli Sýrii

– Moskva

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovořil ve středu telefonicky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o situaci v Sýrii, uvedl agentura TASS. Rusko činí Izrael odpovědným z útoku na syrskou leteckou základnu T4 v noci na pondělí.

Foto: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ruský prezident Vladimir Putin při starším setkání

Článek

Oba státníci se bavili o situaci v Sýrii, na kterou zvažují zaútočit Spojené státy kvůli údajnému použití plynu ve městě Dúmá.

Jednalo se i o údajném izraelském útoku na syrskou leteckou základnu T4 u Palmýry, při kterém měly rakety vypálené izraelskými stroji F-15 z libanonského vzdušného prostoru zabít 14 lidí včetně sedmi íránských expertů. [celá zpráva]

Rusko jako první uvedlo, že útočil Izrael, který to oficiálně nepřiznal, ale ani nepopřel. [celá zpráva]

Putin zdůraznil, že je klíčové respektovat suverenitu Sýrie a vyvarovat se akcí, které by dále destabilizovaly situaci v zemi a představovaly hrozbu pro její bezpečnost.

Opatření proti Íránu

Izrael útočil na území Sýrie opakovaně, Základnu T4 zasáhl už v únoru, kdy ztratil jeden ze strojů F-16. Důvodem bylo, že odtamtud vysílá Írán své drony, jeden byl sestřelen na Golanskými výšinami. [celá zpráva]

Telefonát se uskutečnil na žádost izraelské strany poté, co si Rusko předvolalo izraelského velvyslance.

Oba státníci uvedli, že míní udržovat kontakty, a shodli se, že při příležitosti Jom ha-Šoa (den připomínky holokaustu) je potřeba bránit falšování historie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám