Hlavní obsah

Na syrskou základnu útočil Izrael, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Jeruzalém

Na syrskou leteckou základnu T4 nedaleko Palmýry v provincii Homs dopadly v pondělí rakety vypálené z izraelských letadel. Uvedlo to ruské ministerstvo obrany, podle kterého izraelská letadla F-15 vypálila osm střel, z nichž pět se podařilo sestřelit. Izrael obvinění odmítl jakkoli komentovat, další podezřelí - USA a Francie - už popřeli, že by za náletem stáli.

Foto: Profimedia.cz

Stoupající izraelská F-15.

Článek

„9. dubna mezi 1:25 a 1:53 SELČ dva letouny F-15 vzdušných sil Izraele, které nenarušily vzdušný prostor Sýrie, zaútočily ze vzdušného prostoru Libanonu osmi raketami na základnu Tajfur,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax. Dodalo, že se podařilo zničit pět z osmi raket. Tři zbylé zasáhly západní část letiště.

Ruské ministerstvo oznámilo, že žádní ruští občané nejsou mezi oběťmi. Těch je podle exilové organizace SOHR 14 a jsou mezi nimi i Íránci.

Foto: Mapy.cz

Napadená základna T4

Sýrie původně obvinila USA, ale Washington to rezolutně popřel. Postupně sílilo podezření, že za útokem stál Izrael, který útočil přes Libanon. [celá zpráva]

Mluvčí izraelské armády odmítla komentovat podle listu Ha’arec jak útok, tak ruské tvrzení. Noviny ale připomínají, že Izrael už podnikl několik úderů na syrském území, přičemž dvakrát útočil na T4. Naposledy tak učinil v únoru poté, co íránský dron letěl nad okupovanými Golanskými výšinami. Tehdy Izrael zničil zařízení, z něhož byl dron ovládán, a velitelské stanoviště. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám