Hlavní obsah

Mezi oběťmi izraelského náletu na Sýrii je íránský specialista na drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút/Jeruzalém

Při izraelském útoku na syrskou leteckou základnu T4 přišlo o život sedm íránských vojenských poradců. Informovala o tom v úterý íránská agentura Tasním. Zatím byly jmenovány jen první čtyři dříve uváděné oběti, jednou z nich je vysoký velitel, který měl na starosti program bezpilotních letadel, uvedl izraelský list Ha´arec.

Foto: Profimedia.cz

Izraelské stroje F-15

Článek

Na základnu nedaleko Palmýry podle sdělení ruského ministerstva obrany vypálily dva izraelské bojové letouny F-15 osm střel, z nichž pět se podařilo obráncům zlikvidovat. Zbylé si vyžádaly 14 obětí. [celá zpráva]

Izrael sice útok nepřiznal, ale také ho nepopřel. Útok se proto připisuje Izraelcům. [celá zpráva] Izraelský tisk napsal, že Izrael o útoku na základnu, kterou Íránci využívali k přípravě operací bezpilotních letadel, řekl předem Washingtonu, ale nikoli Moskvě.

Základnu T4 Izraelci bombardovali už dříve, letos v únoru na ni zaútočili, protože z ní odstartoval íránský bezpilotní letoun, který byl sestřelen nad Golanskými výšinami.

Podle deníku Ha´arec všechny složky izraelských bezpečnostních sil podporují rozhodný krok, který by zabránil posilování íránské přítomnosti v Sýrii. [celá zpráva]

Do Sýrie přiletěl v úterý poradce íránského duchovního vůdce Alí Chameneího Alí Akbar Velájatí. Po přistání v Damašku pohrozil, že „tento izraelský zločin nezůstane bez odpovědi”, uvedla libanonská televize Al- Majadín.

Foto: Mapy.cz

Napadená základna T4

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo izraelského velvyslance v Moskvě ke konzultacím. Izraelská diplomacie k předvolání velvyslance sdělila, že Izrael a Rusko konzultují průběžně.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil útok za „nebezpečný vývoj” a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov za „důvod k obavám” Ruska.

Írán je stejně jako Rusko spojencem režimu v Damašku. V Sýrii má své vojáky a podle agentury Reuters Írán přišel za syrské války o více než 1000 lidí, mezi nimiž byli i členové elitní revoluční gardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám