Hlavní obsah

Turecko vyslalo do Sýrie speciální jednotky, příměří se nepodřídí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko vyslalo do syrské oblasti Afrín speciální policejní jednotky, oznámil v pondělí vicepremiér Bekir Bozdag. Podle něj se připravuje bitva o stejnojmenné město. Bozdag odmítl, že by se na Afrín vztahoval měsíční klid zbraní, o němž rozhodla Rada bezpečnosti OSN. V pondělí k dodržení příměří vyzval Turky francouzský prezident Emmanuel Macron. Rusko u Damašku míní příměří dodržet přes den.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Příslušníci Svobodné syrské armády připravují nábojový pás pro dělo na korbě pick-upu.

Článek

„Prezident dal najevo, že humanitární příměří se týká celé Sýrie včetně Afrínu a mělo by být plněno všude a všemi bez odkladů, aby se zastavila spirála násilí, která může vést k výbuchu v oblasti a může odsunout jakoukoli naději na politické řešení,“ uvedla podle agentury Reuters Macronova kancelář po telefonátu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Podle turecké agentury Dogan policejní specialisté a četníci vjeli do Afrínu dvěma přechody. Mají se zapojit do bojů v městských oblastech a budou se podílet na udržení pozic ve vesnicích, které už turecká armáda dobyla. Větší města včetně Afrínu jsou v rukou YPG.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Příslušníci Turky podporované Svobodné syrské armády u Afrínu

Bozdag, který je i mluvčím turecké vlády, ale odmítl názor, že by se rezoluce Rady bezpečnosti o třicetidenním příměří týkala i oblasti Afrínu: „Některých oblastí, jako je Východní Ghúta, se týká rezoluce OSN o příměří, ale Afrín není jedním z nich. Toto rozhodnutí nebude mít dopad na naši operaci Olivová ratolest v oblasti Afrínu.“

V sobotu přijatá rezoluce Rady bezpečnosti ale požadovala po všech stranách, „aby ukončily neprodleně nepřátelství a vznikla pauza pro humanitární operace, která bude trvat nejméně třicet dní bez přerušení.“ Týkat se nemá jen operací proti Islámskému státu, Al-Káidě a skupinám s nimi spojenými nebo označenými jako teroristické Radou bezpečnost. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Tato formulace je důležitá, protože Turecko tvrdí, že YPG je součástí turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je mezinárodně označovaná za teroristickou organizaci, ale OSN ji takto nikdy neoznačila, neudělaly to ani Spojené státy, které jí poskytly podporu v boji s Islámským státem

Posily pro novou operaci

„Vyslání speciálních sil je přípravou na novou bitvu, která se blíží,“ řekl vicepremiér Bekir Bozdag televizi NTV. Do oblasti také zamíří 600 kurdských bojovníků z brigády Jestřábů, která spadá pod Turky podporovanou Svobodnou syrskou armádu, uvedl list Hürriyet. Jejich velitel Hassan Kulli to uvedl v neděli s tím, že červené barety tvoří 400 Kurdů z města Azaz a 200 Arabů.

Generální štáb turecké armády v pondělním prohlášení uvedl, že od 20. ledna bylo v oblasti Afrínu „neutralizováno 2059 členů YPG/PKK“ a Islámského státu. Jak uvedla agentura Anadolu, slovo neutralizovat armáda používá jako ekvivalent k zabití nebo zajetí.

Rusko nařídilo příměří

Ruský prezident Vladimir Putin se míní příměří podřídit, v pondělí nařídil přerušit boje ve Východní Ghútě. Tam i po sobotním schválení rezoluce ostřelování pokračovalo, byť slabší, uvedla BBC.

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua bude příměří platit od 27. února každý den od devíti do čtrnácti hodin a otevře se humanitární koridor, aby mohli odjet civilisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám