Hlavní obsah

Vůdce turecké opozice vyzývá k uzavření základen využitých Američany kvůli jejich podpoře Kurdů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko by mělo zavřít základny, které využívají Spojené státy, jestliže Washington nepřestane s podporou kurdské milice YPG, kterou Ankara označuje za teroristickou. Řekl to v úterý večer předseda hlavní opoziční turecké Republikánské lidové strany (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu americké stanici Fox.

Foto: Profimedia.cz

Předseda turecké strany CHP Kemal Kılıçdaroğlu

Článek

„Jestliže nebude Amerika dál postupovat v linii s našimi přáními a pokračovat v podpoře teroristické organizace (YPG), měla by se uzavřít letecká základna Incirlik spolu s jednou v Küreciku,“ prohlásil předseda CHP poté, co americký ministr zahraničních věcí Rex Tillerson řekl, že turecké operace Olivová ratolest u syrského Afrínu podkopává snahy Američany vedené koalice bojovat proti Islámskému státu.

„Situace v Afrínu oslabuje náš boj s cílem porazit IS na východě Sýrie,“ dodal Tillerson na společné tiskové konferenci s kuvajtským ministrem zahraničí šajchem Sabahem Chálidem Sabahem.

Americký ministr zopakoval pondělní zprávu Pentagonu, že značná část milice YPG se přesunula k Afrínu, aby bojovala proti tureckým silám. [celá zpráva] Prohlásil, že tento přesun má negativní dopad na boj proti IS a zdůraznil, že si Washington přeje, aby si to Turecko uvědomilo.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson

Kılıçdaroğlu opět zopakoval turecký pohled, že v Sýrii Spojené státy podporují teroristy. Podle Ankary jsou teroristickými skupinami jak milice YPG, tak s ní spojená syrská Sjednocená demokratická strana (PYD).

„Turecko by mělo reagovat tvrdě. PYD a YPG jsou teroristické organizace a vy je nemůžete vyzbrojovat. Nemůžete je rozmístit na mé hranici,“ prohlásil s narážkou na americký plán vycvičit pohraniční jednotky, které by střežily oblast a jejich jádrem by byli kurdští bojovníci. „Když to uděláte, Turecko přeruší všechny svazky s Amerikou,“ pohrozil dva dny před návštěvou Tillersona v Turecku.

Tento plán ale Američané kvůli tureckému odporu už opustili. Plán byl jednou ze záminek útoku na Kurdy. [celá zpráva]

Vazby YPG na PKK jsou známé

Ani Spojené státy nepopírají, že YPG jsou spojené se Stranou kurdských pracujících (PKK). Uvádí to podle tureckého listu Hürriyet zpráva americké Národní bezpečnostní agentury NSA: „Kurdské jednotky lidové ochrany (YPG) - tedy syrská milice PKK - pravděpodobně bude usilovat o nějakou formu autonomie, ale bude čelit odporu ze strany Ruska, Íránu a Turecka”.

Zpráva současně varuje, že „Rusko a Írán plánují dlouhodobou přítomnost v Sýrii, zajištění práva na jejich vojenské základny v Sýrii a kontrakty na rekonstrukci zařízení na těžbu ropy a plynu“. Také uvádí, že „Írán se pokouší získat pozemní spojení z Íránu přes Sýrii do Libanonu“.

Právě milice YPG ale mohou zabránit Íránu v naplnění tohoto cíle.

Kılıçdaroğlu: Turecko by mělo jít proti YPG se Sýrii

Turecký opoziční předák také vyzval, aby se v boji proti YPG spojilo Turecko se syrským prezidentem Bašárem Asadem: „Hájím územní celistvost Sýrie, Asad to chce taky. Jsem proti YPG jako Asad, tak bychom měli navázat vztahy s Asadem, měli bychom říci - jste proti YPG a PKK? My proti nim jsme, tak bychom měli bojovat společně.“

Asad se sice YPG obává, protože nechce Kurdům poskytnout ani autonomii, ovšem umožnil milici YPG přesunout své jednotky přes oblasti držené vládními silami, aby čelily tureckému vpádu. [celá zpráva]

Kvůli návrhu spolupracovat s Damaškem se do Kılıçdaroğlua pustil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten sice Asada podporoval, ale to se změnilo s arabským jarem, kdy propuklo protiasadovské povstání. Tehdy začalo Turecko podporovat vzbouřence. Předseda CHP se však proti prezidentově kritice ohradil s námitkou, aby se nelhalo, že se už s Damaškem jedná.

Reklama

Výběr článků

Načítám