Hlavní obsah

Syrská vláda umožní kurdské milici YPG přesunout posily do boje proti Turecku

Novinky,
Afrín/Damašek/Ankara

Syrská milice YPG bude moci přesunout do oblasti Afrínu, kde bojuje stále tvrději s tureckou invazí, své jednotky ze severovýchodu země. Jejich transfer umožní syrská vláda přes území, které má pod svou kontrolou, byť se ještě minulý týden obě síly střetly u Dajr az-Zauru. Turecko utrpělo o víkendu zatím největší ztráty, když přišlo o vrtulník a tucet vojáků.

Foto: ČTK/AP

Turecká raketa vypálená na pozice kurdské milice u Afrínu

Článek

Mluvčí YPG Kino Gabriel řekl agentuře Reuters, že se milici podařilo dosáhnout dohody s režimem Bašára Asada. „Jsou tu různé způsoby, jak dostat posily do Afrínu, ale základní cesta vede přes oblast drženou režimními silami. Mezi (našimi a jejich) silami panuje pochopení pro vyslání posil do Afrínu.“

Kurdové se několik dní po zahájení turecké ofenzívy obrátili na Damašek, aby jednal a začal chránit území Sýrie proti vnější agresi. „Zkoušeli jsme je přesvědčit přes Rusy, aby alespoň chránili hranice, ale nedosáhli jsme výsledku,“ uvedl podle Al Džazíry vysoký představil YPG Aldal Khalil a apelativně dodal: „Když nechrání hranici, ať tedy aspoň nemají právo bránit v cestě syrským vlastencům, kteří chrání tuto hranici bez ohledu na vnitřní záležitosti (Sýrie).“

„Syrský režim pomáhá Kurdům, poskytuje jim humanitární pomoc a také zavírá oči a umožňuje, aby se kurdská podpora dostala do některých míst na frontě,“ prohlásil vysoký velitel sil podporujících Asada.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Příslušnice kurdské milice YPJ v Aleppu

Už na začátku týdne viděli svědci, jak do Afrínu zamířila kolona stovek vozidel z dalších oblastí držených YPG.

Turecký vpád spojil protivníky

Cíle Asadova režimu a kurdských milicí se v rozcházejí. Damašek si nepřeje, aby Kurdy ovládané oblasti dostaly autonomii. Vadí mu také, že YPG má podporu Američanů a v Kurdy držených oblastech si Spojené státy vybudovaly své základny, což syrský režim označuje za akt agrese.

V Afrínu však bojují proti společnému nepříteli, jímž je Turecko. Turecko je i soupeřem Íránu, který také podporuje Asadův režim.

Podle agentury Reuters tak může Asad získat velký užitek, aniž by hnul prstem. Zastaví tureckou invazi a ještě oslabí YPG, protože mu vadí, že milice kontroluje ropná a plynová pole na východě Sýrie. Minulý měsíc zahynulo sto provládních vojáků, když se pokusilI zaútočit na pozice kurdské milice a ta přivolala americká letadla.

Režim umožnil YPG přisunout posily do Afrínum zatímco útočil východně od Eufratu. „Myslím, že to ukazuje stav vztahů,“ uvedl analytik z Mezinárodní krizové skupiny Noah Bonsey

Foto: Osman Orsal, Reuters

Pohřeb tureckého vojáka padlého u Afrínu

YPG využívají americké ochrany na severovýchodě země, kde mají Spojené státy své základny a své vojáky, takže tam Turecko neútočí, i když tím hrozilo. U Afrínu však žádní Američané nejsou.

Turci přišli o vrtulník

Turkům se podařilo část oblasti dobýt, ale postup je pomalý. O víkendu utrpělo zatím největší ztráty, když přišlo o dvanáct vojáků, uvedl turecký list Hürriyet.

Kurdům se v sobotu taky podařilo sestřelit turecký bitevní vrtulník A-129 Atak, přičemž zahynuli dva členové posádky. „Jedna za dvou helikoptér Atak operující v oblasti Afrínu se naneštěstí zřítila. Dva skvělí členové ozbrojených sil se stali mučedníky,“ oznámil turecký premiér Binali Yildirim. Popřel, že by vrtulník byl sestřelen.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však uvedl „Jedna z našich helikoptér byla sundána. Možná je jedna z našich helikoptér pryč, ale zaplatí za to ne stejně, ale mnohem více.“

Podle tureckého náčelníka generálního štábu se v neděli po jednom z nejtěžších dní pro turecká vojska boje zintenzivňují.

Reklama

Výběr článků

Načítám