Hlavní obsah

V Sýrii byl opět použit plyn. Američané obvinili Rusy, že to tolerují

– Paříž

Z použití plynu obvinil v úterý syrskou vládu americký ministr zahraničí Rex Tillerson. O použití chlóru v Dúmě v oblasti Východní Ghúta informovali v pondělí povstalci. Tillerson uvedl, že se plynu nadýchalo 20 lidí a pustil se do Ruska, že tyto útoky toleruje.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Muž dýchající kyslík po plynovém útoku na Dúmu

Článek

„Jen včera se stalo obětí pravděpodobného útoku chlorem více než 20 civilistů, většinou dětí,” řekl v úterý podle agentury Reuters Tillerson po konferenci o chemických zbraních, která se konala v Paříži.

„Nedávné útoky ve východní Ghútě vyvolávají obavy, že (syrský prezident) Bašár Asad možná pokračuje v používání chemických zbraní proti svému vlastnímu lidu”.

Podle Tillersona je ale vinna i Moskva. „Nakonec nese odpovědnost za oběti ve Východní Ghútě a nespočet dalších Syřanů zasažených chemickými zbraněmi Rusko, a to od chvíle, kdy se angažuje v Sýrii (ve válce na straně Asada).“

O útoku v pondělí informovala civilní ochrana vzbouřenců, která si říká Bílé přilby, a exilová organizace SOHR, jež monitoruje dění v Sýrii.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Zbytky rakety, která dopadla na vzbouřenci drženou Dúmu u Damašku

Bílé přilby nejprve oznámily, že 13 civilistů včetně žen a dětí bylo „zraněno poté, co Asadův režim použil chlór ve městě Dúma ve Východní Ghútě“, což je jedno z předměstí Damašku, kde je v obklíčení asi 400 tisíc lidí. Pak uvedly, že zraněných je přes 20.

Podle SOHR se plyn objevil po ostřelování za rozbřesku.

Bílé helmy z použití plynu obvinily Asadův režim už 13. ledna po vypálení tří raket země-země na města Harasta a Dúma.

Syrská armáda i vláda dlouhodobě odmítají, že by v konfliktu nasadily chlor nebo jiné chemické látky.

Podle společné vyšetřovací komise OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ale syrská vláda v posledních dvou letech použila opakovaně chlór, což dělal i Islámský stát, a také nervový plyn sarin. Islámský stát také nasadil puchýře způsobující yperit.

Nový plán boje proti chemickým zbraním

Na konferenci ve francouzské metropoli bylo oznámeno, že Spojené státy a 28 evropských zemí spouštějí nový plán k lepší identifikaci a snadnějšímu potrestání uživatelů chemických zbraní. Zúčastněné země se zavazují sdílet informace a sestavit seznamy lidí, kteří se podílejí na jejich používání, a to nejen v Sýrii, kde v občanské válce od roku 2011 zahynulo více než 340 tisíc lidí.

S iniciativou přišla Francie poté, co Rusko v Radě bezpečnosti dvakrát vetovalo vyšetřování chemických útoků v Sýrii.

Francie v úterý zmrazila majetek 25 subjektů a jednotlivců v Sýrii, ale i ve Francii, Libanonu nebo Číně, kteří jsou podezřelí z podpory vývoje syrských chemických zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám