Hlavní obsah

Dopis z radnice byl na infarkt. Vystěhují nás, zoufají si ostravští nájemníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela nešťastní a zoufalí jsou nájemníci osmapadesáti bytů ostravské části Jih, kteří v dubnu dostali dopis z radnice, že se musí co nejdříve vystěhovat. Důvodem je velice špatný technický stav čtyř domů na ulici Dr. Šavrdy postavených v roce 1998. Podle radnice jsou domy časovanou bombou, proto je důležité co nejdříve odsud obyvatele dostat pryč.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Helga Petřvalská je smutná, že se musí odstěhovat

Článek

Jenže náhradní byty radnice nabízí přednostně jen některým nájemníkům. Rozděleni tak jsou do dvou skupin. V první jsou ti, kteří mají smlouvu uzavřenou před rokem 2014 a dostanou přednostní nabídku náhradního bydlení.

Ve druhé skupině je šestnáct bytů, jejichž obyvatelé mají smlouvu podepsanou až po roce 2014. Tudíž podle nového občanského zákoníku jim radnice náhradní ubytování zajistit nemusí. Těchto 16 bytů musí lidé opustit do konce letošního září. Někteří se bojí, že skončí na ulici.

Obavy lidí o budoucnost

„Z toho dopisu z radnice jsem měla téměř infarkt. Bude mi téměř osmdesát let. Jsem schopná se o sebe postarat, nechci jít do domova důchodců. Žiji zde dvaadvacet let,“ svěřila se například Novinkám jedna ze starších obyvatelek domu na Dr. Šavrdy.

Její soused dodal, že vůbec neví, co bude dělat, protože náhradní bydlení mu radnice asi nenabídne, jelikož má smlouvu až po roce 2014. „Celý život jsem pracoval, nikdy jsem neměl žádné dluhy a teď mě potká tohle,“ zoufal si.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pohled na domy ve špatném technickém stavu

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Obyvatelé domů na Dr. Šavrdy se musí vystěhovat

To Helga Petřvalská, další seniorka zde žijící přes deset let, tušila, že to nějak takto dopadne. „Na špatný stav těch domů mě upozorňoval můj syn, který je stavař. Lidem v sousedním domě se začaly zvedat podlahy. Já už mám tři roky problém s tím, že mi praskají trubky na vodu. Vytopila mě i horká voda, nechtějte vidět ty doplatky za vodu,“ posteskla si žena a dodala, že proto už v sousedním domě v přízemí nikdo nebydlí.

„Nejhůře z těch čtyř domů jsou na tom ty, které nejsou podsklepené. Je to tady do svahu a prý tam do podloží dali špatnou strusku, hýbe se to,“ vysvětlovala žena, která je hodně smutná, že byt bude muset opustit. „Čekám, co mi radnice nabídne. Bylo to tady krásné bydlení.“

Závažné problémy v domech

Podle radnice nejlidnatější ostravské části Jih jde o velmi neobvyklou situaci, kterou se snaží obvod vyřešit k co největší spokojenosti všech svých nájemníků.

„V domech se vyskytují závažné problémy technického charakteru, a to zejména u podlahových konstrukcí, objevují se praskliny ve zdech, v bytech praskají obklady a dlažby v koupelnách i předsíních,“ popsal problémy v domech místostarosta Ostravy-Jihu Martin Kret.

Foto: Archiv MÚ Ostrava-Jih

V bytech se zvedá podlaha

Foto: Archiv MÚ - Ostrava-Jih

V bytech praskají i zdi

„Aktuálně je situace taková, že veškeré uvolněné byty jsou přednostně nabízeny všem nájemníkům. Ale současně avizujeme, že nebude možné zachovat současnou výši nájemného, která se na Dr. Šavrdy pohybuje od 36,96 koruny do 47 korun na metr čtvereční za měsíc,“ doplnila mluvčí Ostravy-Jihu Bronislava Rudinská Supíková.

Podle ní možnost nastěhovat se do obecních bytů za minimální nabídkovou cenu, což je 100 až 120 korun na metr čtvereční za měsíc, zatím platí pouze pro ty nájemníky, u nichž mají povinnost zajistit náhradní byty. Navíc nebudou muset o byt soutěžit.

Pro obyvatele ostatních 16 bytů, kteří uzavřeli s radnicí smlouvu až po roce 2014, však platí stejné podmínky jako pro ostatní obyvatele Ostravy-Jihu, kteří se snaží získat obecní byt. Tedy o byt se soutěží. Někteří z nájemníků však na získání takovéhoto bytu a zvýšený měsíční nájem nemají peníze. Nevědí, co dál.

Radnice situaci stále řeší

Podle mluvčí však situaci vedení radnice stále řeší. „Snažíme se s každým nájemníkem jeho bytovou situaci řešit individuálně. Všichni mohou využít pomoc odboru sociální péče našeho úřadu a požádat o poskytnutí sociálního poradenství, a to bez ohledu na svůj věk,“ shrnula Rudinská Supíková.

Co bude se čtyřmi domy dál, není v současnosti jasné. Radnice Ostravy-Jihu nejprve uvedla, že jejich oprava by byla příliš drahá, takže se spíše přiklání k jejich demolici. Podle mluvčí Ostravy-Jihu však o domech ještě není stoprocentně rozhodnuto.

„Obvod se v tuto chvíli snaží primárně a postupně vyřešit v předstihu vystěhování nájemníků, a předejít tak situaci, kdy bude muset dojít k jejich vystěhování na základě rozhodnutí odborníků a v daném období nebude dostatek volných bytů,“ shrnula.

Radnice již dříve zadala posouzení stavu dotčených budov odborné společnosti, která poruchy sledovala nepřetržitě celý rok v období od 11. prosince 2022 do 11. prosince 2023, a to dvěma na sobě nezávislými metodami.

Z výsledné zprávy vyplynulo, že příčinou vzniklých poruch je výskyt struskového násypového materiálu, který výrazným způsobem zvětšuje svůj objem, a jediným řešením je vyjmutí problematických struskových násypů v celém rozsahu až k základové spáře, vybourání všech podlah včetně násypů až na rostlý terén, vybourání všech příček a nahrazení struskového násypu novým inertním materiálem.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Domy na ulici Dr. Šavrdy jsou časovanou bombou

Související témata:
Ostrava-Jih

Výběr článků

Načítám