Hlavní obsah

Syrská armáda po dobytí letiště Abú Zuhúr postupuje v provincii Idlib

– Moskva

Syrské vládní síly po dobytí klíčového letiště Abú Zuhúr, které drželi vzbouřenci od září 2015, pokračují v postupu na východě provincie Idlib, kde obklíčily několik set bojovníků bývalé Fronty an-Nusra. O operacích informovala ruská agentura TASS.

Foto: ČTK/AP

Syrští vojáci na tanku jižně od Aleppa.

Článek

„Pravidelná syrská armáda a oddíly nacionalistických milic přistoupily na východě provincie Idlib k likvidaci obklíčené skupiny 1500 bojovníků teroristické organizace Fronta an-Nusra,“ uvedlo v pondělí ruské ministerstvo obrany.

Armáda a milice proti nim nasadily tanky, obrněné transportéry, dělostřelectvo a minomety.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Syrští vojáci pálí z minometu.

Za posledních 24 hodin syrské jednotky postoupily šest kilometrů na sever od letiště a osvobodily přitom 24 vesnic od An-Nusry, jak Rusko stále označuje skupinu Haját Tahrír aš-Šám ovládající Idlib, jejíž jádro tvoří bývalá Fronta an-Nusra, napojená na Al-Káidu. Do Idlibu se stáhla také početná skupina bojovníků Islámského státu.

Na letiště pronikly vládní síly podle TASS už 10. ledna, ale zajistit se ho podařilo až na konci minulého pracovního týdne.

Za měsíc syrské síly podporované Ruskem zlikvidovaly podle TASS 600 bojovníků.

Foto: ČTK/AP

Syrská vládní vojska ostřelují radikály v Idlibu

Ovládnutím východní části provincie zabezpečí vládní vojska lepší a přímější spojení Damašku s druhým největším syrským městem Aleppem, které leží asi 50 kilometrů severněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám