Hlavní obsah

Kurdové zadrželi francouzskou džihádistku, podle matky ji mučili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Kurdské jednotky zatkly v Sýrii Francouzku Emilii Königovou, která šířila propagandu Islámského státu (IS) a působila jako jeho náborářka. Francouzským médiím to v úterý sdělila její matka, která žije v Bretani. Třiatřicetiletá žena je na teroristickém seznamu OSN i Spojených států.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Kurdský bojovník v Rakce (ilustrační foto)

Článek

Matka Königové řekla deníku Ouest-France, že její dcera je „zadržována v kurdském táboře a byla vyslýchána a mučena”. Francouzské úřady vyzvala, aby její dceři i jejím třem dětem, narozeným v Sýrii, pomohly k návratu do vlasti. Podle matky se dívka chce vrátit do Francie a dosáhnout „odpuštění rodiny, přátel i své vlasti“.

Königová konvertovala k islámu po sňatku se svým prvním manželem alžírského původu, který byl zatčen za pašování drog. Měla s ním dvě děti. Sama se naučila arabsky a začala nosit závoj. Do Sýrie odešla bez dětí v roce 2014 za svým novým partnerem, s nímž měla další tři děti a který byl později zabit.

Žena se objevila v několika propagandistických videích IS, v nichž vyzývala „k džihádu, dokud je tady nepřítel“. Francouzské zpravodajské služby také zachytily několik telefonátů, v nichž Königová nabádala své kontakty ve Francii k útokům na francouzské instituce a vdovy francouzských vojáků.

Desítky zadržených bojovníků z Francie

Už v polovině prosince zadrželi kurdští bojovníci v Sýrii další prominentní postavu francouzského islamismu, šestatřicetiletého Thomase Barnouina. [celá zpráva]

Podle francouzských úřadů se nyní v iráckých a syrských věznicích a táborech nachází několik desítek dospělých Francouzů – bojovníků IS a jejich manželek. Otázka osudu matek a jejich dětí je zvláště choulostivá. Francouzský prezident Emmanuel Macron v listopadu uvedl, že v těchto případech budou úřady postupovat individuálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám