Hlavní obsah

Rusko a USA jsou před uzavřením dohody o Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wasghington

Spojené státy a Rusko se těsně přiblížily k dohodě, která by po porážce Islámského státu měla ukončit občanskou válku v Sýrii. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na americké představitele obeznámené s jednáním. Dohoda je tak blízko uzavření, že se spekulovalo o tom, že bude oznámena na pátečním summitu APEC.

Foto: ČTK/AP

Syrský tank pálí na pozice radikálů u hranic s Irákem.

Článek

Vzhledem k tomu, že je Islámský stát téměř poražen, když se podařilo osvobodit poslední město, které ovládal, syrský Búkamál, pozornost se obrátila opět k syrské občanské válce. V ní se mocenské váhy vrátily na stranu syrského prezidenta Bašára Asada.

Dohoda je důležitá i proto, že s porážkou Islámského státu ztratily Rusko a USA společného nepřítele – Moskva přitom podporuje Asada a Washington protiasadovskou opozici. USA se také obávají rozšiřování vlivu Íránu, který Asada podporuje. Na straně syrského prezidenta bojuje i Teheránem podporovaný libanonský Hizballáh. Velký strach má z Íránu Izrael. Problém by měla řešit nárazníková zóna podél izraelsko-syrské hranice, kam by milice nesměla. Rusko s tím souhlasí. [celá zpráva]

Foto: Ammar Awad, Reuters

Pohled na plot na hranicích mezi Izraelem a Sýrií

Tři hlavní oblasti

Podle amerických představitelů se dohoda mezi Moskvou a Washingtonem zaměřuje na tři oblasti. První je snaha vyhnout se konfliktům mezi ozbrojenými silami USA a Ruska. Další má snížit násilí v občanské válce a poslední má oživit mírové rozhovory pod záštitou OSN.

Už nyní je v provozu horká linka, která má zabránit tomu, aby došlo k nechtěným střetům a případné konfrontaci, když ozbrojené síly operují nad stejným územím, kde je nebe přeplněno bojovými letouny.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Příslušníci americké námořní pěchoty u syrských hranic

Dohoda také počítá s rozšiřováním oblastí deeskalace, které byly ustaveny ve čtyřech oblastech Sýrie na základě starší dohody před červencovou schůzkou prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa.

„Věříme, že ženevský proces je tou pravou cestou, po které se vydat,“ řekla ve čtvrtek listu The Washington Post mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová a dodala: „Naneštěstí je to dlouhá cesta, ale přibližujeme se.“ Jednání pokaždé uvázla na otázce osudu Bašára Asada. Opozice vždy požadovala, aby odešel z funkce, což syrský režim odmítal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám