Hlavní obsah

Iráčtí Kurdové nabízejí zmrazení výsledků referenda, chtějí příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl
Aktualizováno

Vláda iráckého Kurdistánu je připravena jednat o zmírnění krize s iráckou centrální vládou v Bagdádu na základě ústavy. V úterním prohlášení nabídla zmrazení výsledků sporného referenda o nezávislosti, vyzvala k okamžitému příměří a zastavení všech vojenských operací v severním regionu, napsala agentura Reuters.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Kurdové na severu Iráku

Článek

Kurdská vláda oznámila, že je povinna jednat odpovědně, aby zabránila dalšímu násilí a střetům.

„Boje mezi dvěma stranami nepřinesou vítězství ani jedné z nich, jen zcela zničí zemi. Vládě a mezinárodnímu společenství navrhujeme okamžité příměří, zmrazení výsledků referenda a zahájení rozhovorů s federální vládou na základě irácké ústavy," píše se v prohlášení vlády iráckého Kurdistánu. Text především žádá okamžité ukončení bojů - při přebírání Kirkúku přišlo o život 30 lidí, mezi nimiž byli jak kurdští milicionáři, tak iráčtí vojáci a jejich spojenci.

Kurdské referendum se konalo 25. září. Vznik samostatného státu podpořilo 90 procent hlasujících. S tímto hlasováním ostře nesouhlasí centrální vláda v Bagdádu a řada sousedních států, které mají kurdské menšiny a obávají se, že na jejich území budou Kurdové rovněž usilovat o nezávislost.

I když referendum nemělo vést k okamžitému vyhlášení samostatnosti, irácká vláda zahájila vojenskou operaci s cílem obsadit všechna sporná území, na které si Kurdové kladli nárok, protože tam žilo převážně kurdské obyvatelstvo, ale území nebyla součástí autonomního Kurdistánu. Irácká vláda současně Kurdistán izolovala, létat se tam mohlo jen z Bagdádu a nechala uzavřít hraniční přechody se sousedními zeměmi.

Írán, který pomáhal iráckým jednotkám s obsazením sporných území, oznámil, že by se měly ve středu otevřít hraniční přechody z kurdské provincie Sulajmání do Íránu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Agentura AFP upozornila, že Kurdové operacemi irácké armády přišli o všechna významná ropná pole, což znamená, že v případě vyhlášení nezávislosti nemají prostředky, aby udrželi hospodářství Kurdistánu na potřebné úrovni.

Kurdové jsou největší národnostní skupinou na Blízkém východě. Je jich 40 miliónů, především na území Iráku, Turecka a Íránu. Početné jsou také komunity žijící v západní Evropě i USA.

V Iráku Kurdové tvoří až pětinu obyvatel a naleziště ropy na území iráckého Kurdistánu produkují 600 tisíc barelů denně.

Problém pro USA

Krize v Kurdistánu komplikuje situaci  Spojeným státům. Ty sice podporují Irák, ale Kurdové byli jejich klíčovými spojenci v boji proti Islámskému státu.

Herbert McMaster, bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa  řekl, že USA potřebují mít stabilní Irák: „Co bychom rádi viděli, je stabilita. Irák, který není spojen s Íránem.“ Dodal, že důležité je po porážce Islámského státu nedovolit další džihádistické skupině, aby se do oblasti vrátila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám