Hlavní obsah

Rusko dál bombarduje Idlib, za útokem radikálů podle něj stály americké tajné služby

– Moskva

Rusko pokračuje v náletech na syrskou provincii Idlib, které zahájila minulý týden. Popírá, že by útočilo na civilisty, jak jej obvinili vzbouřenci a Turecko. Ruský server RT v úterý zopakoval obvinění, že za útokem radikální skupiny Hajat Tahrír aš-Šám (bývalá teroristická Fronta an-Nusra) z 18. září stojí americké tajné služby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové zveřejnili záběry z bombardování cílů IS v IdlibuVideo: Reuters

 
Článek

„Podle našich zpravodajských dat byla ofenzíva iniciována americkými tajnými službami, aby zastavila úspěšný postup vládních sil na východě u Dajr az-Zauru,” uvedlo už 20. září ruské ministerstvo obrany. Washington to okamžitě odmítl.

K Dajr az-Zauru však nepostupuje jen syrská armáda, ale taky Syrské demokratické síly (SDF), jejichž jádrem jsou kurdské milice YPG. SDF podporované Američany se v posledních dnech opakovaně střetly i se syrskou armádou.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři z Bílých přileb zasahují na místě ruského náletu v provincii Idlib

Ruské ministerstvo obrany v pondělí zveřejnilo záběry z náletů a současně popřelo, že by zabíjelo civilisty. „Ruské vzdušné síly neútočí na obývané oblasti,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva Igor Konašenkov. Podle něj se soustřeďují na uskupení a pozice bývalé Fronty an-Nusra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky náletu na IdlíbVideo: Reuters

Popřel tvrzení exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii, která zveřejnila videa z útoků a uvedla, že „mohutné letecké útoky cílí na města a vesnice“ a vyžádaly si u města Džisr aš-Šugur životy už 37 civilistů včetně dvanácti dětí.

Foto: ČTK/AP

Následky syrského ostřelování východní Ghúty syrskými vládními vojsky

„Prohlášení SOHR, jejichž zdroji jsou anonymní svědci a dobrovolníci, jsou tradičně nepodložená a slouží jako zástěrka pro aktivitu radikálů z an-Nusry a s ní spojených radikálních bojovníků,“ sdělil Konašenkov, který zveřejnil i záběry z útoků.

Ruské nálety přitom ze stejného důvodu kritizoval v pondělí i turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu: „Jestliže budou pokračovat v necílených náletech, výsledkem může být další Aleppo. Je tu riziko další migrační vlny.“ Prohlásil, že Turecko bude o této věci jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem při jeho čtvrteční návštěvě Ankary.

O víkendu zveřejnila civilní obrana Bílé přilby napojená na radikály v Idlibu záběry z útoků na nemocnice. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Záběr ruského náletu na pozice Islámského státu v Sýrii

Konašenkov ale zveřejnil záběry z útoků mimo obydlené oblasti a prohlásil: „V posledních pár dnech ruská letadla zničila deset cílů teroristů v provincii Idlib.“

Dodal, že výsledky bombardování potvrdily průzkumné drony a další kanály: „Byly to základny radikálů. Sklady munice, obrněná vozidla, raketové systémy a dílny vyzbrojující jeepy džihádistů, které byly umístěny daleko od obydlených oblastí. Zničené stavby a vybavení byly použity při přípravě i při samotném teroristickém útoku z 18. září.“

Foto: ČTK/AP

Záchranáři z Bílých přileb zasahují na místě ruského náletu na Idlib

Při útoku 18. září bylo podle Reuters obklíčeno 29 ruských vojenských policistů, kteří se museli probít z obklíčení za pomoci leteckých útoků. Podle ruského velení se po útoku rozhořela velká bitva, ve které bylo zničeno 11 tanků, 46 ozbrojených pick-upů a pět minometů a zabito bylo 850 radikálů. Tato čísla ale nebyla potvrzena z dalších zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám