Hlavní obsah

Írán pohrozil USA rychlým vypovězením dohody o jádru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán odstoupí od dohody o svém jaderném programu, budou-li Spojené státy pokračovat v politice sankcí a donucování, pohrozil v pondělí íránský prezident Hasan Rúhání. Podle něj je jeho země připravena od dohody z roku 2015 odstoupit ne v řádu měsíců, ale dní nebo i hodin. Důvodem je schválení nových amerických sankcí uvalených na Teherán.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Rúhání prohlásil, že jeho země může jaderný program obnovit „za hodinu, za den”, bude-li mu Washington stále hrozit a uvalovat na něj sankce. Jakmile bude práce na jaderné technologii obnovena, může být podle prezidenta rychle přivedena do mnohem pokročilejší fáze, než v jaké byla v roce 2015.

„Neúspěch sankcí a donucování přivedl jejich (americké) předchozí administrativy k jednacímu stolu. Chtějí-li se ke svým metodám vrátit, vrátíme se i my do situace, jaká byla před uzavřením dohody,” prohlásil prezident, jehož projev přenášela televize.

Americký prezident Donald Trump podle něj světu dokazuje, že není „dobrým partnerem”, protože USA samy „porušují mezinárodní dohody”.

Americký Kongres v červenci schválil nové protiíránské sankce v reakci na íránské raketové testy, podporu skupin považovaných v USA za teroristické a za porušování lidských práv. [celá zpráva]

Teherán zkoušky balistických raket nepovažuje za porušení dohody, protože v rámci testů nezkouší jadernou technologii. Washington sice přiznal, že Írán dohodu neporušuje, ale podle administrativy se neřídí jejím duchem.

USA už zavedly sankce na Írán na počátku roku. [celá zpráva]

Írán před dvěma lety podepsal dohodu o jaderném programu se šesti státy, mezi nimiž jsou také USA. Výměnou za zpomalení jaderného programu byly zrušeny mezinárodní protiíránské sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám