Hlavní obsah

Rusko a USA se dohodly na obnově výměny informací o akcích nad Sýrií

– Moskva

Rusko a USA se v sobotu dohodly na úplném obnovení vzájemné výměny informací ohledně operací ve vzdušném prostoru nad Sýrií. Oznámilo to podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany po sobotním rozhovoru náčelníků generálních štábů ozbrojených sil obou zemí Valerije Gerasimove a Josepha Dunforda. Rozhovor se konal na žádost americké strany.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Generál Joseph Dunford při slyšení v Senátu USA

Článek

Komunikaci s Pentagonem s cílem odvrácení kolizí vojenských letadel operujících nad Sýrií pozastavilo Rusko počátkem dubna. Reagovalo tak na americké útoky na syrskou vojenskou základnu Šajrát, jimiž USA odpověděly na předcházející chemický útok v syrském Idlibu.

Náčelníci generálních štábů ozbrojených sil obou zemí, ruský generál Valerij Gerasimov a americký generál Joseph Dunford podle agentury Reuters telefonicky hovořili o příměří ve čtyřech klidových zónách v Sýrii, dojednaných ve čtvrtek v Kazachstánu s garanty Ruskem, Íránem a Tureckem. Dohodli se zároveň, že budou pokračovat v přijímání dalších opatření s cílem zabránit střetům v Sýrii.

„V centru pozornosti byla situace v Sýrii v rámci dohod dosažených 4. května v Astaně o ustavení zón, kde dojde k deeskalaci konfliktu. Potvrdila se ochota plně obnovit rusko-americké Memorandum o zabezpečení bezpečnosti a předcházením incidentů ve vzdušném prostoru v Sýrii,” uvedlo ruské ministerstvo obrany. Zmínilo také zavedení dalších opatření, která by zabránila vzniknu konfliktních situací při boji proti Islámskému státu a bývalé skupina Fronta an-Nusra.

Memorandum o letecké bezpečnosti bylo podepsáno v říjnu 2015 poté, co Rusko začalo vzdušnými údery podporovat syrské vládní síly v jejich boji proti Islámskému státu a dalším ozbrojeným skupinám.

Reklama

Výběr článků

Načítám