Hlavní obsah

Rusko posiluje svůj vliv v Sýrii, bude cvičit kurdské milice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko uzavřelo dohodu s kurdskými milicemi Lidové obranné jednotky (YPG) v Sýrii. Rusové v oblasti na severozápadě Sýrie, kterou milice kontrolují, vybudují vojenskou základnu, kde budou pomáhat s výcvikem bojovníků YPG. S odkazem na mluvčího milicí to v pondělí oznámila agentura Reuters.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kurdští bojovníci v Sýrii

Článek

Dohoda byla podle mluvčího Rudera Xelila zpečetěna už v neděli. Ruští vojáci už navíc dorazili na místo určení. Podle zprávy má základna vzniknout v provincii Afrín. Reuters doplnila, že YPG plánují rozšířit své početní stavy na více než 100 000 příslušníků.

„Ruská přítomnost se zakládá na dohodě mezi YPG a ruskými silami operujícími v Sýrii v rámci spolupráce proti terorismu,“ potvrdil mluvčí kurdských milic. Rusové podle něj YPG pomohou stát se moderní bojovou silou. Základnu popsal jako „bod přímého kontaktu“.

Rusko je v Sýrii klíčovým podporovatelem prezidenta Bašára Asada. Ruská intervence v Sýrii předloni pomohla odvrátit nastávající porážku Asada a nastolit obrat ve válce.

Kurdské milice se dosud těšily především podpoře Spojených států. Jejich pomoc kurdským silám hlasitě kritizovalo Turecko, které do Sýrie také vpadlo právě proto, aby v prvé řadě od svých hranic odrazilo postup Kurdů na severu Sýrie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám