Hlavní obsah

Syrský Al-Báb je dobyt, ohlásili Turci vítězství nad Islámským státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Syrští povstalci s podporou Turecka dobyli Al-Báb na severu Sýrie, jednu z posledních městských bašt Islámského státu v zemi. Informovala o tom ve čtvrtek turecká agentura Anadolu. Tvrdé boje o město trvaly čtvrt roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje syrských rebelů s bojovníky IS v Al-BábuVideo: Reuters

 
Článek

Rebelové podle agentury vstoupili do centra města a nyní čistí ulice od min a dalších nastražených výbušnin.

O úplném dobytí však zřejmě zatím mluvit nelze. Zástupce syrské povstalecké skupiny Fastakim v Turecku agentuře Reuters řekl, že Islámský stát po vypuzení z centra stále drží v Al-Bábu menší pozice a pouliční boje pokračují.

Syrská exilová organizace SOHR dokonce tvrdí, že Islámský stát nadále drží asi polovinu města.

Veškerá strategicky důležitá místa podle povstalců nicméně obsadili rebelové a turečtí vojáci.

V prvé řadě vyháněli Kurdy

Turci oznámili, že od srpnového vpádu do Sýrie v rámci operace Štít Eufratu vypudili islamistické radikály z oblasti o rozloze 1900 kilometrů čtverečních. Přednostně ale zahnali postupující kurdské síly za Eufrat. Turecko po takovém nárazníkovém pásmu u své jižní hranice se Sýrií volalo prakticky od počátku konfliktu.

Útok na Al-Báb začal loni v prosinci, ale turecké síly a jednotky povstalců, které v Turecku vycvičili, se potkaly s tuhým odporem Islámského státu, který se mimo jiné naučil, jak likvidovat jeho tanky. [celá zpráva]

Turkům a jimi podporovaným povstalcům proto muselo přijít na pomoc ruské letectvo a v poslední době i americké. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám