Hlavní obsah

Rusové v Sýrii omylem bombardovali Turky, tři mrtví

– Ankara/Moskva • Aktualizováno

Tři turečtí vojáci zahynuli ve čtvrtek při ruském náletu na syrské město al-Báb, které drží Islámský stát. Město se snaží osvobodit syrští vzbouřenci s tureckou podporou, uvedla BBC. Ruský prezident Vladimir Putin už kondoloval tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Turečtí vojáci a příslušníci Svobodné syrské armády u vesnice Baza nedaleko al-Bábu

Článek

Ruské letadlo zaútočilo omylem na budovu u al-Bábu, ve které byli turečtí vojáci, uvedla turecká armáda: „Tři naši vojáci se stali mučedníky, když byla bombardována budova, kde byly naše jednotky.“ Dalších jedenáct vojáků bylo při náletu zraněno. Turecké velení zdůraznilo, že ruské letadlo plánovalo zaútočit na cíle Islámského státu.

Ruský prezident Putin zavolal Erdoganovi a vyjádřil soustrast nad úmrtím několika tureckých vojáků, uvedl v prohlášení Kreml. Oba se shodli, že je nutné při bojích proti radikálům z Islámského státu a dalších extremistických organizací prohloubit vzájemnou koordinaci.

Bavili se také o způsobu naplnění závěrů rozhovorů v Astaně, kde se jednalo o urovnání syrského konfliktu.

Zatelefonovali si i náčelníci štábů obou armád Valerij Grasimov a Hulusi Akar, uvedl list Hurriyet.

Turecko ve čtvrtek oznámilo, že v posledních dvou dnech padlo v Sýrii deset jeho vojáků, pět zahynulo v bojích s IS ve středu, dva ve čtvrtek. Tři se stali obětí ruského náletu.

Vzbouřenecké Svobodné syrské armádě se za podpory tureckých vojáků a letectev Turecka, Ruska i Američany vedené koalice podařilo ve středu ovládnout západní čtvrtě al-Bábu i klíčovou výšinu nad městem. [celá zpráva] Dobýt se město pokoušejí už od listopadu.

K al-Bábu se přiblížily i syrské vládní jednotky. Od sebe jsou obě strany bojující proti IS vzdálené nyní jen tři kilometry.

Reklama

Výběr článků

Načítám