Hlavní obsah

Umírnění vzbouřenci se v Sýrii pustili do amerických vojáků: Povraždíme vás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Několik amerických vojáků zahnali u města Ar-Raj bojovníci Američany podporované Svobodné syrské armády (FSA). Nadávali jim do prasat a hrozili, že je povraždí. Příslušníci amerických speciálních sil se raději stáhli. V Sýrii asistovali tureckým vojákům při operaci Štít Eufratu, která pomohla vytlačit Islámský stát od turecko-syrských hranic.

Foto: Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády míří k Džarábulusu

Článek

Na videu bojovníci podle webu Global Research a listu Independent skandovali: „Povraždíme vás. Táhněte, prasata. Pryč s Amerikou.”

Muž, který protest vedl, křičel na pět nebo šest amerických vojáků: „Američtí kolaboranti jsou psi a prasata. Vedou křižáckou válku proti Sýrii a islámu.“

Podle něj „přišli okupovat Sýrii“.

Bojovníci Svobodné syrské armády (FSA) nadávali americkým vojákům a donutili je, aby se stáhli.

Další pak volal: „Američané a křesťané mezi námi nemají místo.“ Podle agentury AP se američtí vojáci stáhli.

Američané s Turky v Sýrii

Američtí vojáci pomáhali zajišťovat tureckou operaci Štít Eufratu, která byla zahájena na konci srpna a při níž turecké jednotky vnikly na území Sýrie.

Jejím cílem bylo vyhnat Islámský stát od hranic s Tureckem a osvobodit od něj příhraniční města Džarábulus, Azaz a Ar- Raj (turecky Çobanbey), což se během dvou týdnů podařilo. [celá zpráva]

Kromě tureckých letadel a tanků se operace účastnilo nejméně 1500 bojovníků Svobodné syrské armády, kteří se soustředili v tureckém pohraničním městě Karkamış.

Podle listu The Wall Street Journal vyslaly Spojené státy asi čtyři desítky specialistů, aby turecké armádě asistovali. [celá zpráva]

Už tato informace je velmi zajímavá, jde o první přímou americko-tureckou spolupráci při boji v Sýrii.

Hráz proti Kurdům

Operace Štít Eufratu přitom nebyla zaměřena jen na porážku Islámského státu, ale měla také zajistit, aby se postupující kurdské milice YPG po ovládnutí města Manbidž nedostaly k tureckým hranicím.

Milice YPG jsou přitom v poli jedním z hlavních partnerů USA v boji s Islámským státem. Washington ale podpořil Ankaru v požadavku, aby se Kurdské jednotky stáhly na východ od Eufratu. [celá zpráva]

Právě spojenectví Američanů s Kurdy podle serveru Global Research stálo za hněvem bojovníků FSA, mezi nimiž převažují etničtí Arabové, často jde o militantní sunnity mající názorově blízko Al-Káidě.

Svobodná syrská armáda v mnoha oblastech bojovala společně s Frontou an-Nusra, která byla napojená na Al-Káidu, než se přeměnila na Frontu za osvobození Levanty (Džabhát al-Fatah aš-Šám).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám