Hlavní obsah

Operace Štít Eufratu: Turecké tanky vjely do Sýrie, Islámskému státu vyrvaly dvě vesnice

– Ankara • Aktualizováno

Turecké tanky vjely ve středu dopoledne do Sýrie v rámci operace Štít Eufratu, která byla zahájena ráno mohutnou dělostřeleckou přípravou. Spolu s nimi vstoupili na území Sýrie Ankarou podporovaní vzbouřenci ze Svobodné syrské armády. Dobyli dvě vsi. Cílem operace je ovládnout syrské pohraniční město Džarabulus, které ovládá Islámský stát (IS). Operaci odsoudilo syrské ministerstvo zahraničí jako porušení svrchovanosti.

Foto: Reuters

Turecké tanky postupují od Karkamışu k syrské hranici

Článek

Tanky, které se na hranicích soustředily ráno, vnikly na syrské území kolem jedenácté hodiny (10:00 SELČ), uvedl zpravodaj listu Hürriyet.

Současně s nimi vstoupili na syrské území bojovníci Svobodné syrské armády, kteří dobyli vesnice Keklice a Kıvırcık.

Před zahájením postupu vypálila turecká artilerie z děl a raketometů 294 střel na 81 cílů a zabezpečila humanitární koridor pro civilisty.

Foto: ČTK/AP

Dým po dopadu tureckých granátů na syrském území naproti Karkamışu

Turecká armáda začala ostřelovat město u turecké hranice na severu Sýrie z děl kolem čtvrté ráno (03:00 SELČ), upřesnila tisková agentura Anadolu. Po vypálení 224 granátů na 63 cílů následovalo dvanáct útoků ze vzduchu, do nich se zapojily i turecké letouny F-16, které bombardovaly Džarabulus. Nad Sýrií operovaly poprvé od listopadu 2014, kdy sestřelily ruský Suchoj Su-24.

„Turecké ozbrojené síly a mezinárodní koaliční síly zahájily vojenskou operaci s cílem vyčistit region Džarabulus v provincii Aleppo od teroristické organizace Daíš (arabský akronym IS),“ stojí podle BBC v prohlášení kanceláře tureckého premiéra.

Foto: ČTK/AP

Turecké tanky a obrněné transportéry u syrských hranic u města Karkamış

Tvrdá odveta za atentát

Ještě před útokem Turecko nařídilo evakuaci města Karkamış, které leží naproti Džarabulusu na turecké straně hranice poté, co je zasáhla minometná palba IS.

Turecko v pondělí pohrozilo, že „zcela vyčistí ” oblasti kolem syrské hranice od bojovníků IS. [celá zpráva]

Reagovalo tak na nedávný sebevražedný pumový atentát, který si v Turecku vyžádal smrt 54 lidí včetně 22 dětí a který podle Ankary spáchal IS.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan akci hájil a otevřeně řekl, že míří nejen proti Islámskému státu, ale i Kurdům. „Útoky ze Sýrie musejí skončit. Sýrie je důvodem, proč jsme vystaveni teroru od Daíš a od PYD (syrské kurdské Sjednocené demokratické strany),” řekl. PYD je napojena na separatistickou tureckou Stranu kurdských pracujících, ale sama v Turecku nepůsobí.

Akce míří proti Kurdům

Turecká artilerie od atentátu ostřeluje pozice IS na severu Sýrie, ale zasáhla také postupující kurdské milice, které od IS osvobodily Manbidž. Podle BBC chtělo Turecko zabránit milicím YPG osvobodit Džarabulus.

Podle zpravodaje BBC v tureckém pohraničním Gaziantepu Marka Lowena chce Turecko zabránit tomu, aby kurdské milice vyplnily po pádu IS mocenské vakuum. Ve městě podle něj čeká na 1500 Ankarou podporovaných syrských vzbouřenců, aby se zapojili do operace v Džarabulusu. Turecký ministr Mevlüt Çavuşoğlu kolem poledne potvrdil, že už přešli hranice. Potvrdil také, že panovaly obavy, že milice YPG mohou záhy překročit východní břeh Eufratu. Çavuşoglu ve středu vyzval kurdské bojovníky ze Sýie, aby se vrátili na východ od řeky Eufrat, jinak prý Turecko "udělá, co je potřeba".

„Cílem operace je zajistit bezpečnost hranic a syrskou územní celistvost,“ řekl agentuře Reuters turecký vojenský představitel.

Damašek ale protestuje. Syrské ministerstvo zahraničí uvedlo, že jde o narušení svrchovaného území, a obvinilo Ankaru, že chce IS v Sýrii nahradit "jinými teroristickými skupinami".

Operace má více cílů

Také velitel Svobodné syrské armády Fayiz Asmar potvrdil kurdské tiskové agentuře Rudaw, že operace má více cílů. „Cílem není jen osvobodit Džarabulus, ale přispět k dalšímu postupu, omezit hrozbu Islámského státu v oblasti, snížit a nakonec ukončit jeho hegemonii v pohraničních oblastech,” řekl. Po osvobození Džarabulusu bude podle něj možné „osvobodit” i Aleppo, jehož polovinu drží vládní síly.

Potvrdil, že operace míří i proti YPG, která postupuje k Džarabulusu: „Samozřejmě, YPG se dostaly blízko k turecké hranici, jsou od ní jen osmnáct kilometrů. Představují hrozbu pro zemi, protože YPG chtěla ovládnout oblast. Turecko by to nikdy neakceptovalo.”

Mluvčí YPG označil ofenzívu Turecka v Sýrii za "do očí bijící agresi".

Po zahájení útoku Turecka na pozice IS v Sýrii řekl předseda syrské kurdské Sjednocené demokratické strany (PYD), jejímž vojenským křídlem jsou milice YPG, že Turecko v Sýrii neuspěje. „Turecko je v Sýrii v ožehavé pozici. Bude poraženo jako Daíš,“ řekl Salih Muslim podle listu Hürriyet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám