Hlavní obsah

Turecko otevřelo v Sýrii druhou frontu. Vojáci zabili či zranili přes sto členů PKK

Ankara
Aktualizováno

Turecké tanky v sobotu pronikly na dalším místě do Sýrie. Přejely hranici u turecké vesnice Elebeyli naproti syrskému Ar-Rai (turecky Çobanbey), uvedla agentura Dogan. Turečtí vojáci zabili či zranili při střetech přes sto členů Strany kurdských pracujících (PKK).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecké tanky na cestě do SýrieVideo: Reuters

 
Článek

Podle tureckého listu Sabah hranice přejelo dvacet tanků, pět obrněných transportérů a několik dalších vozidel přejelo hranici v oblasti kontrolované Svobodnou syrskou armádou (FSA).

Vojáci pronikli už do obce Azaz, když se po ostřelování Islámský stát bez boje stáhl. Kurdská agentura Rudaw operaci označila za otevření druhé fronty.

Armáda v sobotním prohlášení uvedla, že "zneškodnila" více než sto radikálů z PKK. Kolik z nich zabila a kolik zranila, ale neupřesnila. Většinu zabitých či zraněných Kurdů podle armády jejich spolubojovníci dostali zpět do táborů v hornaté oblasti severního Iráku, kde mají separatisté svou baštu.

Druhá fáze operace Štít Eufratu

Turci tak odstartovali druhou fázi operace Štít Eufratu, kterou zahájili 24. srpna a v jejímž rámci už osvobodili pohraniční město Džarábulus a více než 32 obcí na severu Sýrie.

Nyní je cílem propojit dvě oblasti kontrolované Svobodnou syrskou armádou, východní oblast okolo Džarábulusu a o šedesát kilometrů dál ležící západnější u Ar-Raie a Azazu.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecké tanky u Karkamisu hoto

Pokud by se to povedlo, podařilo by se vytlačit Islámský stát od hranic s Tureckem. Současně by se ale pod kontrolu FSA dostalo několik desítek kurdských vesnic.

Od Ar-Raie by ale mohly turecké jednotky zaútočit na město Al-Báb,  jedno ze dvou velkých měst, které v Sýrii stále drží Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám