Hlavní obsah

Erdogan: S operací v Sýrii nepřestaneme, dokud nezastavíme IS a Kurdy

• Aktualizováno

Turecko nepřeruší vojenskou operaci v Sýrii, dokud Islámský stát a kurdští bojovníci budou představovat pro zemi nebezpečí. V pondělí to prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara zahájila ofenzivu na severu Sýrie minulý týden. Podle syrské opozice při ní zahynulo nejméně 35 civilistů, armáda to popírá.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Ankara je podle Erdogana odhodlaná podniknout veškeré kroky, ať již uvnitř země či mimo ní, aby ochránila turecké občany.

Turecko vyslalo do sousední Sýrie tanky i vojáky. Pomáhá tak syrským opozičním jednotkám například v získání kontroly nad městem Džarábulus a jeho okolím a zároveň se snaží zastavit postup kurdských sil napojených na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK).

"Operace Džarábulus byla ukázkou našeho odhodlání. Naše operace budou pokračovat, dokud budou teroristické organizace jako DAIŠ, PKK a její syrské křídlo YPG představovat hrozbu pro naše občany," uvedl Erdogan. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát, která bývá často používána.

Syrská vláda tureckou operaci odsuzuje a označuje ji za "opakovanou agresi a masakry". Syrské ministerstvo zahraničí v pondělí v této souvislosti zaslalo dopis generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi i Radě bezpečnosti OSN. Hovoří v něm o "páchání zločinů proti lidskosti".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám