Hlavní obsah

Turecká vesnice se o puči dozvěděla až po deseti dnech

Právo, ČTK, BBC, nek, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Obyvatelé jedné vesnice v turecké provincii Giresun na břehu Černého moře se o červencovém pokusu o vojenský převrat dověděli teprve s desetidenním zpožděním. Důvodem je fakt, že do jejich odlehlé obce zatím nebyla zavedena elektřina, a tudíž si nemohou pustit rádio ani televizi, jak informoval turecký deník Hürriyet.

Foto: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handou, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

O puči vesničany informoval teprve kolemjdoucí pastýř. Místní lidé proto podepsali petici, v níž se dožadují elektrifikace, aby i oni mohli „držet krok se světem“.

„Nemůžeme poslouchat rádio ani televizi a neslyšíme ani výzvu k modlitbám,“ stěžovala si iniciátorka petiční akce Emine Akcalová.

„Chceme elektřinu, abychom také měli užitek z moderních technologií,“ dodala.

Biden: V kauze Gülen je spolupráce

Spojené státy spolupracují s Tureckem na posuzování důkazů spojených s případným vydáním duchovního Fethullaha Gülena (75), který žije v USA a jehož Ankara viní ze zosnování neúspěšného pokusu o puč. Řekl to ve středu americký viceprezident Joe Biden. Washington chce podle něj dodržet všechny právní náležitosti a hodlá vyhodnocovat další informace, jež o Gülenově údajné roli Turci průběžně předkládají.

Biden je nejvyšším americkým představitelem, který osobně navštívil Ankaru po zmařeném puči. Prezident Recep Tayyip Erdogan po něm obvinil Západ, že málo podporuje jeho postup vůči pučistům. Biden ho ve středu ujistil, že má plnou americkou podporu a že USA nebudou chránit nikoho, kdo by chtěl Ankaře uškodit.

Případné vydání imáma, který žije od roku 1999 v USA, však podle Bidena nesmí porušit předpisy. Washington tvrdí, že důkazy o Gülenově podílu zatím nedostal. V Ankaře podle listu Hürriyet od pondělka pracují američtí experti. Jde o tři zástupce resortu spravedlnosti a jednoho představitele ministerstva zahraničí.

Imám obvinění odmítá. Erdoganův režim ho viní z pokusu o svržení vlády již déle. V lednu začal v Turecku s Gülenem a 70 jeho lidmi soud kvůli pokusu svrhnout vládu již v prosinci 2013 za pomoci korupčního skandálu.

Turecký prezident před setkáním s Bidenem prohlásil, že „neexistuje žádná výmluva“ pro to, aby USA imáma nevydaly.

Reklama

Související články

Turecký generál vidí v puči prsty CIA

Bývalý šéf turecké armády İlker Başbuğ je přesvědčen, že za neúspěšným pučem z 15. července stojí i americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), která chtěla...

Výběr článků

Načítám