Hlavní obsah

Američané poslali stíhačky k městu Hasaka, syrské letectvo se stáhlo

Stíhačky amerického letectva ve dvou případech vzlétly k městu Hasaka na severovýchodě Sýrie, aby tam ochránily speciální jednotky USA a jejich spojence před nálety syrského letectva. Uvedlo to v pátek ministerstvo obrany Spojených států. Kurdská Hasaka byla ve čtvrtek a v pátek cílem intenzivních náletů syrské armády.

Foto: USAF, Reuters

Americké stíhačky F-22 Raptor

Článek

Je to vůbec poprvé za víc než pět let syrské války, co Američané vyslali do vzduchu své bojové letouny v reakci na bombardování syrského letectva. Do přímé konfrontace se piloti nedostali, syrské letouny v době příletu těch amerických oblast opustily.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis uvedl, že ve čtvrtek bylo na místě malé množství amerických speciálních sil, které radí a pomáhají s výcvikem bojovníkům kurdských milicí YPG ze Syrských demokratických sil. Syrské nálety na Hasaku podle něj Američany přímo nezasáhly.

„Byli blízko. Dali jsme najevo, že americký letoun bude bránit pozemní jednotky v případě, že budou ohroženy,“ řekl Davis.

Washington před akcí kontaktoval Moskvu, která odmítla, že by se její letectvo bombardování Hasaky účastnilo. Přes Rusko pak Pentagon syrský režim varoval, že bude koaliční jednotky v oblasti chránit.

„Syrský režim byl upozorněn, aby nedělal věci, které by je (koaliční jednotky) mohly ohrozit,“ citovala agentura AP Davise.

Američtí piloti neměli s těmi syrskými rádiový kontakt. Pokusy kurdských pozemních jednotek spojit se s letadly syrského letectva byly podle Davise neúspěšné.

K druhému incidentu došlo v pátek, když americké F-22 hlídkovaly v oblasti. Syrská letadla se pokusila nad oblastí přeletět a Američané se dostali k syrskému Su-24 na vzdálenost zhruba jednoho a půl kilometru, uvedla AP s odkazem na nejmenovaného představitele Pentagonu. Když Syřané zaregistrovali americké stíhačky, z oblasti se stáhli.

První útok na město

Syrské letectvo ve čtvrtek a v pátek bombardovalo oblasti města Hasaka, které ovládají Kurdové. Novinář Hejbár Osmán z Hasaky řekl BBC, že to bylo poprvé, co syrská vláda na město ze vzduchu zaútočila.

„Nevíme přesně, kolik lidí zemřelo, ale o život přišlo zhruba dvanáct civilistů a víc než 33 jich bylo zraněno,“ uvedl.

Syrská státní televize v pátek oznámila, že syrská armáda viní kurdské jednotky z „útoků na státní instituce, krádeží ropy a bavlny, únosů neozbrojených civilistů a šíření chaosu a nestability“. Proto prý zahájila údery proti Kurdům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bombardování kurdského města Hasaká. Záběry z 18. srpnaVideo: Reuters

Pentagon v reakci oznámil, že americké letectvo bude v oblasti monitorovat situaci a v případě nutnosti koaličním jednotkám poskytne pomoc. Davis ale zdůraznil, že to neznamená vytvoření bezletové zóny.

Prezident Barack Obama posvětil v Sýrii nasazení až 300 mužů ze speciálních jednotek. Mají za úkol spolupracovat s kurdskými milicemi Syrských demokratických sil. Poskytují jim poradenství a výcvik.

Kurdské milice YPG se za poslední dva roky staly hlavní silou, která na severu Sýrie bojuje proti Islámskému státu a jsou na zemi klíčovým spojencem Američany vedené koalice, připomněla BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám