Hlavní obsah

Islámský stát použil stovky civilistů jako živé štíty, potvrzují fotografie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojovníci Islámského státu při nedávném stahování ze syrského města Manbidž použili stovky civilistů jako živé štíty. Dokazují to letecké snímky Syrských demokratických sil (SDF). Záběry zveřejnily v pátek, týden po stažení bojovníků chalífátu z města, uvedla BBC.

Foto: SDF/@SDF_Press_1

Letecké snímky zachycují konvoj IS opouštějící město Manbidž, který jako lidské štíty chrání civilisté.

Článek

Zástupci SDF uvedli, že v každém vozidle byl nějaký civilista, a proto kurdsko-arabská koalice na konvoj neútočila.

„Museli jsme s nimi všemi zacházet jako s nebojovníky, nestříleli jsme. Pozorovali jsme je,“ řekl v úterý mluvčí Američany vedené kolace Chris Garver.

Dodal, že džihádisté „vrhají civilisty na frontovou linii, aby byli zastřeleni a mohli to (radikálové) použít pro svou propagandu.

Foto: SDF/@SDF_Press_1

Snímky byly podle Syrských demokratických sil (SDF) pořízeny v pátek 12. srpna 2016.

Foto: SDF/@SDF_Press_1

Civilisté byli podle koalice vedené USA v každém vozidle v konvoji IS.

Podle informací z minulého týdne se zbylých asi posledních dvě stě bojovníků IS z města stahovalo se svými rodinami a příznivci minulý pátek v koloně čítající zhruba pět set vozů. S sebou přitom vzali na 2000 rukojmí. Části z nich se později podařilo utéct nebo byli propuštěni, další byli osvobozeni Syrskými demokratickými silami.

Manbidž definitivně dobyly SDF minulý pátek [celá zpráva], i když už o týden dříve oznámily, že je Islámský stát ve městě poražen a že v něm zbyly jenom malé skupinky radikálů. [celá zpráva]

IS využíval Manbidž pro zásobování svých jednotek z Turecka do dalších oblastí Sýrie.

Boje o město trvaly přes deset týdnů, k městu se jednotky SDF přiblížily na počátku června. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám