Hlavní obsah

Po porážce Islámského státu může propuknout další válka

Kurdy vedené jednotky bojující na severu Sýrie dosáhly ve středu dalšího úspěchu. Pronikly k městu Manbidž, přes které přicházeli do Islámského státu (IS) zahraniční bojovníci. Server The Daily Beats varoval, že ovládnutí města může spustit další konflikt - mezi Kurdy a Araby – a po porážce IS tak může vypuknout další krvavý konflikt.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci kurdsko-arabských sil u Manbidže

Článek

Ve středu se k městu přiblížily 2000 bojovníků arabsko-kurdských Syrských demokratických sil (SDF). Ovládli dvacet vesnic v okolí a od centra jsou vzdáleni ani ne 15 kilometrů. V postupu jim pomohly americké nálety, kterých bylo na oblast podniknuto 36, z toho 18 ve středu. Podle sdělení opoziční syrské (arabské) organizace SOHR, které monitoruje ze zahraničí dění v Sýrii, si nálety vyžádaly nejméně 15 obětí.

Ve čtvrtek SDF zahájily operaci s cílem město osvobodit a vyzvaly místní obyvatele, aby jim pomohli.  Akci má v terénu podporovat malý počet příslušníků amerických speciálních jednotek, zejména v roli poradců.

Manbidž je arabské město, jehož dobytí by umožnilo postoupit k městu al-Báb a vytlačit ze severu Sýrie IS.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Základem USA podporovaných Syrských demokratických sil, které se z něj snaží vypudit Islámský stát, jsou kurdské milice YPG. V SDF bojuje 25 000 Kurdů a 5000 Arabů.

Když se The Daily Beats zeptal Pentagonu, kdo povládne tomuto městu, jeden z jeho představitelů řekl: „Teď to vypadá, že nejblíž je k tomu SDF.“ Na otázku, zda to budou Kurdové, nebo Arabové, nedostal odpověď. Dva oslovení pracovníci ministerstva obrany řekli, že to neví. Jsou přesvědčeni, že by to mohli být Arabové, kteří vedou závěrečnou operaci, přičemž Kurdů bude jen pětina, aby nebyla znepokojena Ankara. Není ale jasné, zda se obejdou bez kurdské pomoci a zda Kurdové nebudou žádat o podíl na kontrole nad městem.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kouř stoupá z ostřelované vesnice u Manbidže

Na dotaz, zda 5000 vycvičených arabských bojovníků z SDF bude schopno kontrolovat tři nebo i více arabských regionů od Rakky na severozápad, přiznali, že by to bylo obtížné.

Podle serveru panují obavy, že by Kurdové mohli nakonec zahájit v Manbidži i v dalších arabských městech a vesnicích v oblasti etnické čistky, což by tamní sunnitské Araby mohlo opět zahnat do náruče extremistů a Islámský stát by mohl povstat v nové podobě.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci zaujímají pozice u Manbidže

Navíc ovládnutí Manbidže dále znepokojí Turecko, kterému se nelíbí vznik Kurdy ovládané enklávy v kurdské oblasti Rodžava při jeho hranicích. Turecký ministr zahraničí si už stěžoval, že USA používají politiku dvojí tváře, když bojují proti teroristům a současně vyzbrojují kurdské milice YPG, které Turecko považuje za teroristické.

Hrozbu potvrzuje kapsy u Máraa

Obavy z budoucího vývoje také vyvolává osud města Máraa v oblasti severně od Halabu. To drží syrští arabští protivládní vzbouřenci z brigády Mutasim ze Syrské svobodné armády, mezi nimiž je i padesátka bojovníků vycvičených Američany.

Město je obklíčené Islámským státem, který přerušil i silnici do Azázu. Do operace nasadil tisíc bojovníků, což je stejný počet, jako brání Fallúdžu proti 20 000 iráckým vojákům a milicionářům. Z druhé strany se ale na obránce celé kapsy od Máraa k Azázu na tureckých hranicích tlačí kurdské milice YPG ze základny v Afrínu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Islámský stát město obklíčil poté, co se s Kurdy dohodl na nové trase, kudy mohou projíždět cisternové automobily s mazutem z ropných polí IS do provincie Idlíb. Hned po otevření nové cesty zaútočil IS na Máraa.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Velitel arabských jednotek hájících Máraa Mustafa Sadžri se bojí právě posilování YPG.

Reklama

Výběr článků

Načítám