Hlavní obsah

Veletoč Turků pokračuje, Asada chtěli odstranit, teď plánují přátelské vztahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Obrat turecké politiky ve středu pokračoval dalším překvapivým krokem. Premiér Binali Yildirim oznámil, že jeho země plánuje vybudovat vztahy se Sýrií. Obě země měly dobré vztahy až do roku 2011, kdy propuklo povstání proti Bašáru Asadovi. Turecko od té doby podporovalo vzbouřence a trvalo na Asadově odchodu.

Foto: Profimedia.cz

Turecký premiér Binali Yildirim

Článek

„Rozšíříme okruh přátel. Už jsme s tím začali. Normalizovali jsme vztahy s Izraelem a Ruskem. Nyní jsme si jisti, že budeme normalizovat vztahy se Sýrií. Potřebujeme to,“ řekl Binali Yildirim v televizním projevu pode listu Daily Hurriet.

Zdůvodnil to potřebou posílit diplomatické vztahy v regionu. Zdůraznil, že pro boj s terorismem je důležitá stabilita Iráku a Sýrie.

Turecko se vzpamatovává z šoku, kdy na konci června zaútočili teroristé z Islámského na letišti v Istanbulu, kde zabili 45 lidí. [celá zpráva]

Současně ale vede válku s kurdskými separatisty. Kurdové, kteří v Sýrii a v Iráku za podpory USA úspěšně bojují s Islámským státem, posílili své pozice a dávají najevo zájem vytvořit vlastní stát. To si ale nepřeje ani Turecko, ani Irák, ani Sýrie. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Turecko nedávno normalizovalo své vztahy s Moskvou, pošramocené po sestřelení ruského letounu, i vztahy s Jeruzalémem, které poškodil pokus turecké flotily prolomit blokádu pásma Gazy, proti čemuž Izrael rázně zasáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám